środa, 7 stycznia 2015

DROŻDŻOWE PIEROGI Z KURCZAKIEM

Przepis na ten przysmak pochodzi z gazetki Tupperware z listopada 2014 roku, w oryginale jest to przepis na rogale z kurczakiem, jednak moim zdaniem ten smakołyk w formie pieroga sprawdza się lepiej.
Te pierogi są pyszne za sprawą farszu i aromatyczne za sprawą ziół. Powiem szczerze, że takie wypieki drożdżowe lubię najbardziej i piec i jeść :)

Pierogi podawane na ciepło stanowią świetny dodatek do zup, smaczne są także jako przekąska na zimno.





PRZEPIS

SKŁADNIKI (na 16 sztuk):

Ciasto:
- 500 g mąki pełnoziarnistej
- 25 g drożdży świeżych
- 1 jajko
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli

Farsz:
- 250 g piersi z kurczaka
- 90 g cebuli
- 10 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 60 g pomidorów koktajlowych
- 6 liści bazylii
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżeczka tymianku
- 60 g sera feta
- sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

- Składniki na ciasto zagnieść w misce i zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia.

- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Cebulę i czosnek posiekać, dodać do kurczaka i również podsmażyć. Lekko wystudzić.

- Pomidorki przekroić na pół, bazylię i pietruszkę posiekać. Wszystko to, a także sól, pieprz, tymianek dodać do podsmażonego wcześniej kurczaka, wymieszać. Na końcu dodać ser feta pokrojony w kostkę i delikatnie wymieszać.

- Ciasto rozwałkować, wyciąć koła, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Aby pierogi się lepiej zlepiały warto zwilżyć wodą obrzeża wyciętych kół.

- Piec w rozgrzanym do temp. 180 stopni C piekarniku przez 20 minut.
Smacznego!






3 komentarze:

  1. fajny farsz :) produkty ktore lubie :) a i pierozki fajne;)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, to mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...