poniedziałek, 26 stycznia 2015

CAŁUSKI- PĄCZKI Z SEREM

Przepis na te całuski pochodzi ze starego zeszytu mojej Mamy- nauczyła się je piec jeszcze w szkole, a przepis obecny jest w naszym domu do dziś i od zawsze mówimy na te pączki całuski. :)

Myślę, że raz na jakiś czas można pozwolić sobie na takie szaleństwo w postaci tych całusków, zwłaszcza teraz w karnawale. Ale ostrzegam są pyszne i na jednym na pewno się nie skończy. :)

 

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 0,5 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 płaska łyżka sody
- 1 łyżka octu
- 125 g margaryny
- 150 g twarogu śmietankowego lub zwykłego twarogu

PRZYGOTOWANIE:
 
- Składniki ciasta umieścić na stolnicy, posiekać nożem, a następnie krótko wyrobić ciasto.

- Ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm i wycinać oponki (najpierw duże koło szklanką, a w środku tego koła małe kółko kieliszkiem do wódki).

- Do garnka wlać olej i dobrze rozgrzać.

- Wkładać po kilka oponek, po chwili odwracać- mają się usmażyć w głębokim tłuszczu na złocisty kolor, z obu stron.

- Wyciągnąć pączki na ręcznik papierowy w celu odsączenia oleju.

- Posypać cukrem pudrem.
Smacznego !





2 komentarze:

  1. Witam, pochodzę ze Szczecina i smak jeszcze cieplutkich, niebiańsko dobrych i rozpływających się w ustach całusków pamiętam z dzieciństwa. Nie można było przejść obojętnie obok okienka z którego były sprzedawane. Od wielu lat wciąż szukam tamtego smaku i niestety żaden z nich nie jest nawet podobny do tamtego. Takiego przepisu jeszcze nie znam, więc na pewno wypróbuję z nadzieją, że to właśnie on okaże się tym jedynym. Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
  2. witam masz bardzo fajny blog i przepisy zapraszam na mój nowo otwarty bloghttp://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...