niedziela, 7 grudnia 2014

PIERNIK DOJRZEWAJĄCY 2 TYGODNIE


Święta tuż, tuż więc czas pomyśleć o pierniku. Ciasto na piernik dojrzewający zrobiłam wczoraj, a ten piernik ze zdjęć pochodzi z tamtego roku, pozostało po nim tylko słodkie wspomnienie :) .

Postanowiłam również w tym roku skorzystać z tego przepisu bo przypadł mi do gustu i dlatego Wam go przedstawiam.
Przepis pochodzi z książki „Domowe ciasta i ciasteczka” autorek: Ilona Dąbrowa, Kinga Osmycka.

Polecam równie smaczny i szybszy w przygotowaniu piernik jak by ktoś zaspał :) PIERNIK Z NADZIENIEM





PRZEPIS


SKŁADNIKI:

- 280 g cukru
- 250 g miodu (użyłam gryczanego)
- 130 g masła
- 0,5 szklanki mleka
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 600 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki przyprawy do piernika (przepis na przyprawę podawałam TUTAJ)
- pół łyżeczki soli
- 1,5 szklanki orzechów ziemnych

Do przełożenia:
- 2 słoiczki dowolnego dżemu po 290 g (użyłam wieloowocowego)
- 2 galaretki pomarańczowe

Polewa:
- 120 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła

PRZYGOTOWANIE:

- Z podanej ilości cukru odjąć 4 łyżki (czyli 80 g), wsypać je do rondla i rozgrzać aby powstał karmel. Gdy cukier się roztopi i nabierze brązowego koloru dodać miód, masło i pozostały cukier- stale mieszając całość rozpuścić. Wystudzić.

- Po ostygnięciu przelać do dużej miski i stopniowo dodawać przesianą mąkę, jajka, przyprawę, kakao, sól, wlać mleko z rozpuszczoną sodą. Ciasto dokładnie wymieszać i przełożyć do kamiennego garnka lub szklanego naczynia. Naczynie przykryć szczelnie papierem do pieczenia (aby papier przylegał do ciasta) i odstawić do lodówki na dwa tygodnie.

- Po dwóch tygodniach do ciasta dodać posiekane orzechy i wymieszać.

- Ciasto umieścić w dwóch małych formach keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piernik ze zdjęcia był pieczony w keksówce, w tym roku będę je jednak piec w 2 formach bardziej płaskich tj. o wymiarach 18 x 30 cm.

- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 60 minut (sprawdzając patyczkiem w trakcie pieczenia- w razie potrzeby można skrócić lub wydłużyć czas pieczenia).

- Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 2 lub 3 części (no chyba, że forma w jakiej piekły się pierniki były wyższe i węższe to wtedy na 6 części).

- W garnku umieścić dżem i na małym ogniu roztopić, następnie wsypać galaretki i stale mieszając doprowadzić do połączenia. Powstałą ciepłą ale niezbyt gorącą masą przełożyć pierniki, przygnieść je czymś ciężkim i zostawić w chłodzie najlepiej na całą noc.

- W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem, chwilę przestudzić. Ciasto oblać jeszcze ciepłą polewą. Zastygnięty piernik wyciągnąć z formy (chwytając za rogi papier do pieczenia). Polać polewą piernik, również jego boki i rozsmarować np. pędzelkiem silikonowym, żeby był calutki oblany czekoladą. Piernika nie zdejmując z papieru umieścić na tacce i zostawić na noc w chłodzie.

- Moim zdaniem ten piernik jest najlepszy po tygodniu od upieczenia, o ile jeszcze zostanie :).
Smacznego !







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...