niedziela, 30 listopada 2014

RELACJA Z WARSZTATÓW "DIETETYCZNE REWOLUCJE" ORGANIZOWANYCH PRZEZ OLEOFARM


Dziś o tym co odbyło się 11 października tego roku. W tym dniu odbyły się warsztaty kulinarno- dietetyczne „Dietetyczne Rewolucje” organizowane przez firmę Oleofarm w hotelu Novotel w Szczecinie i ja miałam niebywałą przyjemność uczestniczyć w tym wydarzeniu.




Od samego wejścia na salę miałam wrażenie, że warsztaty będą ciekawie poprowadzone bowiem na stołach były przygotowane przeróżne produkty i stanowiska z narzędziami potrzebne do pracy przy sałatkach i pastach kanapkowych. Na stołach były warzywa świeże i grillowane, owoce, sery (nawet tofu), orzechy i pestki dyni, szynka parmeńska, grillowany kurczak, ryby, suszone pomidory, oliwki, przyprawy, świeże zioła, pieczywo, no i główny gwóźdź programu oleje w przeróżnych smakach.

Wśród olejów moimi ulubieńcami są olej lniany oraz z pestek dyni. Na stołach naprawdę niczego nie brakowało, jaki składnik sobie zamarzyłam to znalazłam. Z różnorodnymi olejami Oleofarm (wcześniej nawet nie miałam pojęcia, że jest ich aż tyle) możecie zapoznać się na tej stronie: LINK.


Warsztaty otworzyła część merytoryczna poprowadzona prze Hannę Głowacką, dietetyczkę firmy Oleofarm. Mogliśmy posłuchać jak wykorzystać w kuchni oleje tłoczone na zimno i dlaczego warto je włączyć do diety.


Część praktyczną warsztatów poprowadził Szef Kuchni Piotr Sierociński, który radził nam jak łączyć smaki, mówił i pokazywał jak zrobić dressingi do sałatek, jak podawać sałatki aby wyglądały atrakcyjnie na talerzu, a także jak przygotować pasty kanapkowe idealne na śniadania.


Kiedy skończyła się część praktyczna warsztatów uczestniczy zajęli swoje stanowiska i przystąpili do przygotowań sałatek i past kanapkowych. Uczestnicy wykazali się ogromną wyobraźnią i na stołach pojawiły się fantazyjne sałatki i różnorodne pasty kanapkowe.

Potem wspólnie próbowaliśmy tych smakołyków, a także rozmawialiśmy na tematy związane głównie z ze zdrowym jedzeniem. Podczas tego spotkania dowiedziałam się m.in., że olej lniany może być tłoczony z nasion lnu zwyczajnego (len zwyczajny posiada brązowe nasiona), a także z nasion lnu złocistego (o nasionach koloru żółto- złotego). Najwartościowszy dla naszego organizmu jest ten tłoczony z lnu złocistego.





Próbowaliśmy również naturalnych soków owocowych firmy Oleofarm, poznaliśmy ich właściwości.
Mi osobiście do gustu najbardziej przypadły: sok z czarnej porzeczki, a także z owoców granatu, a najmniej z owoców noni, który ma dość specyficzny smak (jeżeli kiedyś próbowaliście lub spróbujecie soku z owoców noni to mnie zrozumiecie).

Pewne jest, że każdy z tych soków nawet ten najmniej smaczny jest zdrowy i warto je pić. Myślę, że dobrym pomysłem jest picie ich właśnie teraz w sezonie kiedy często łapiemy przeziębienia i infekcje- soki z owoców czarnej porzeczki, aloesu, gojii, rokitnika, malin, aronii, czarnego bzu; aby wzmocnić naszą odporność i dostarczyć organizmowi więcej witaminy C.
Więcej informacji o naturalnych sokach owocowych Oleofarm możecie znaleźć na tej stronie: LINK.




Sobotę 11 października spędziłam bardzo przyjemnie, w gronie sympatycznych osób, warsztaty okazały się bardzo miłym doświadczeniem, cieszę się, że zostałam na nie zaproszona, były interesujące zarówno od strony merytorycznej jak i praktycznej, będę je długo i ciepło wspominać :)

 

 

2 komentarze:

  1. ehhh, miałam być i ja, ale choroba dzieciaków pokrzyżowała mi plany

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamila, na pewno będzie jeszcze nie jedna taka okazja :) pozdrawiam Cię :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...