niedziela, 5 października 2014

TUNEZYJSKA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, SEREM FETA I MIĘTĄ

Taką sałatkę wspólnie przygotowaliśmy na warsztatach z Tunispol- o warsztatach możecie poczytać TUTAJ.

Myślę, że tuńczyk i ser feta to ciekawe połączenie, doskonale do tego pasuje papryka i cebula, a także odświeżająca mięta. Do tej sałatki została dobrana oliwa o smaku bazylii, która nadała jej interesującego charakteru.
 
Przepis na tą sałatkę pochodzi z bloga  Czarodziejska kraina.




PRZEPIS

SKŁADNIKI

- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 4 pomidory
- 1 cebula 
- 200 g tuńczyka w oleju w kawałkach
- 150 g sera fety
- 2 łyżki octu winnego
- szczypta soli morskiej
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 6 łyżek oliwy z oliwek (np. o smaku bazylii)
- 2 łyżeczki świeżej lub suszonej mięty
 
PRZYGOTOWANIE:
  
- Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paseczki.

- Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki.

- Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.

- Warzywa ułożyć na półmisku. Na wierzchu ułożyć odsączonego tuńczyka w kawałkach i pokrojoną w kostkę fetę.

- Ocet winny wymieszać z solą, pieprzem i oliwą. Wszystko dokładnie wymieszać. Sosem polać sałatkę i posypać suszoną lub posiekaną świeżą miętą.
Smacznego !


Na warsztatach oprócz tej sałatki przygotowaliśmy również:
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...