niedziela, 5 października 2014

TUNEZYJSKA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, KAPARAMI, JAJKIEM I SZCZYPIORKIEM

Prezentuję Wam przepis na jedną z sałatek jaką zrobiliśmy wspólnie na warsztatach z Tunispol - o warsztatach możecie poczytać TUTAJ.

Sałatka sycąca za sprawą tuńczyka i jajka. Ukoronowaniem tego zestawienia smakowego jest dobrej jakości oliwa z oliwek, a także kapary.

Przepis na tą sałatkę pochodzi z bloga  Czarodziejska kraina.



PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 1 żółta papryka
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, odsączony (170 g)
- 2 pomidory rzymskie lub 6 koktajlowych
- 1 łyżka opłukanych kaparów
- 2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone na ćwiartki
- 1 mały pęczek szczypiorku lub cebuli dymki, pokrojony drobno
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
- 1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej (świeżej lub suszonej)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli morskiej
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

- Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paseczki. Włożyć paprykę do miski.

- Tuńczyka podzielić na osobne, drobne kawałki. Dodać do papryki.

- Na wierzch wyłożyć pomidora, kapary i jajko. Posypać wierzch szczypiorkiem, pietruszką oraz
drobno posiekaną papryczką chilli.

- Polać oliwą, lekko posolić i przyprawić pieprzem.
Smacznego !

Na warsztatach oprócz tej sałatki przygotowaliśmy również:



oraz

TUNEZYJSKĄ SAŁATKĘ Z KUSKUSEM, CUKINIĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI 


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...