niedziela, 5 października 2014

TUNEZYJSKA SAŁATKA Z KUSKUSEM, CUKINIĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Jest to przepis na jedną z sałatek jaką zrobiliśmy wspólnie na warsztatach z Tunispol- o warsztatach możecie poczytać TUTAJ.

Sałatka w smaku łagodna, za sprawą warzyw lekka, dzięki dressingowi z sokiem z pomarańczy i oliwy o smaku cytrynowym ma świeżą cytrusową nutkę.

Dodatek kaszy kuskus czyni z niej sałatkę wyjątkową i nietypową, za to bardzo smakowitą.

Przepis na tą sałatkę pochodzi z bloga  Czarodziejska kraina.




PRZEPIS

SKŁADNIKI

- 4 łyżki kaszy kuskus + 4 łyżki wrzącej wody
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 pomidor
- 1 mała, młoda cukinia
- 2-3 liście sałaty lodowej

Dressing:
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 1 łyżka octu winnego
- 4-6 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta soli morskiej
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Do posypania:
- 1 łyżeczka siekanych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE: 

- Kuskus zalać czterema łyżkami wrzącej wody i poczekać aż napęcznieje. Ostudzić.

- Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy  wymieszać z octem, oliwą, solą i pieprzem. Połową sosu zalać ostudzony kuskus i wymieszać.

- Paprykę pokroić w paski, pomidor i cukinię w plasterki, sałatę porwać na kawałki.

- Wymieszać składniki sałatki z kuskusem i polać resztą sosu, posypać orzechami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...