poniedziałek, 7 lipca 2014

ZIELONA SAŁATKA Z PIECZONYM BURAKIEM

Ta sałatka to po prostu niebo w gębie, pożera ją się bardzo szybko, nie wiedziałam, że burak może tak świetnie smakować z sałatą. :)

Mieszają się tu smaki słony (feta i oliwki), słodki (burak), ostry (cebula), kwaskawo- pikantny sos (czosnek, ocet winny), wszystko razem smakuje obłędnie, a „wisienką na torcie” są podprażone, ziarna słonecznika, które nadają fajny, orzechowy smak. Osobiście uwielbiam taką feerię smaków na talerzu. :)






PRZEPIS

SKŁADNIKI (na 2 porcje):
- 2 buraki
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 1 cebula
- 100 g sera feta

- oliwki czarne 8 szt.
- sałata masłowa
- natka pietruszki (posiekana)

Sos:
- 2 łyżki octu winnego z wina czerwonego
- olej Kujawski z saszetki z czosnkiem
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- pieprz kolorowy
 

PRZYGOTOWANIE:
 

- Buraki umyć, nie obierać. Zawinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku (w piekarniku nagrzanym do 190 C stopni przez ok. 50 min). Można to zrobić np. dzień wcześniej i upiec je jednocześnie z jakimś ciastem. Bezpośrednio po upieczeniu nie odwijać ich z folii, tylko zostawić do ostygnięcia. Potem obrać je ze skórki i pokroić w plasterki.

- Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni, ostudzić.

- Zrobić sos: wszystkie składniki sosu umieścić w małym słoiczku, słoiczek zakręcić i energicznie mieszać aż do połączenia.

- Cebulę pokroić w piórka, fetę w kostkę, oliwki w plasterki.

- Porwać liście sałaty i ułożyć na talerzach, na nią ułożyć plastry buraka, cebulę, fetę, oliwki. Polać sosem, posypać słonecznikiem i natką pietruszki.
Smacznego !


Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie.

Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.






2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...