poniedziałek, 7 lipca 2014

SAŁATKA Z ZAMARYNOWANĄ W POMIDORACH SOCZEWICĄ I JAJKIEM

Taka nietypowa sałatka doskonale sprawdza się na śniadanie, gdyż daje uczucie sytości na długo.

Soczewica nabiera fajnego smaku pomidorów, cebuli, czosnku i bazylii. Z soli zrezygnowałam gdyż dodana przeze mnie musztarda dijon jest dostatecznie słona i doprawia całość.

Sałatka podana w szklance wzbudza zainteresowanie i stanowi fajne urozmaicenie. :)





PRZEPIS

SKŁADNIKI (na 4 porcje):
- 1/2 szklanki soczewicy zielonej (nieugotowanej)

- 2 pomidory
- 1 cebula
- 4 jajka ugotowane na twardo
- olej Kujawski z saszetki z czosnkiem i bazylią
- 3 łyżeczki musztardy dijon
- pieprz
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- sos balsamico
- natka pietruszki (posiekana) 

PRZYGOTOWANIE:

- Ugotować soczewicę, dobrze odsączyć z wody, ostudzić.

- Pokroić w kostkę pomidory i cebulę, dodać do soczewicy, dodać również musztardę, olej Kujawski z saszetki z czosnkiem i bazylią, odrobinę pieprzu. Wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut.

- Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni, wystudzić i rozdrobnić w moździerzu.

- Jajka pokroić w ćwiartki lub ósemki.

- Sałatkę nakładać do szerokich szklanek- po 4 łyżki zamarynowanej soczewicy, na to posypać po 1 łyżce rozdrobnionego słonecznika. Na słonecznik układać jajka (po 1 na szklankę), jajka polać odrobiną sosu balsamico i posypać natką pietruszki. Schłodzić przez ok. 20 minut.

Smacznego !


Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie.

Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.









1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...