poniedziałek, 7 lipca 2014

SAŁATKA Z GOTOWANĄ, MARYNOWANĄ FASOLĄ

Sałatka z dodatkiem fasoli jest bardzo sycąca. Idealna na obiad w tak upalną pogodę, kiedy za bardzo jeść się nie chce, ale jednak zjeść coś trzeba. :)

Fasola zamarynowana w ten sposób nabiera wyrazistego smaku i wspaniale komponuje się z sałatą i szpinakiem. Dzięki takiej sałatce na talerzu jest zdrowo, kolorowo i smakowicie.



PRZEPIS

SKŁADNIKI (na 4 porcje):


- 1 główka sałaty masłowej 
- 2 garści liści szpinaku nowozelandzkiego 
- 1/2 szklanki fasoli białej, małej (nieugotowanej) 
- 1 cebula 
- 1 papryka czerwona 
- oliwki czarne 8- 10 szt. 
- serek typu włoskiego capri 220 g 
- olej Kujawski z saszetki z pomidorami, czosnkiem i bazylią 
- 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina 
- 1/4 łyżeczki soli 
- pieprz kolorowy

PRZYGOTOWANIE:

- Fasolę w garnku zalać wodą i namoczyć na całą noc. Na drugi dzień dolać wody aby sięgała 5 cm nad fasolą. Fasolę ugotować.

- W czasie jak fasola się gotuje posiekać w drobną kostkę cebulę i paprykę.

- Gdy fasola jest ugotowana odlać z niej wodę, a do garnka z gorącą fasolą dodać olej Kujawski z saszetki z pomidorami, czosnkiem i bazylią, ocet, sól, pieprz, a także cebulę i paprykę. Całość wymieszać i zostawić pod przykryciem do ostygnięcia. Ugotowana fasola w ten sposób się zamarynuje i nabierze fajnego smaku.

- Oliwki pokroić w plasterki, ser w paseczki.

- Liście sałaty i szpinaku umyć, wysuszyć. W wysokiej misce umieścić podarte liście sałaty, całe liście szpinaku, dodać zamarynowaną fasolę z papryką i cebulą, oliwki i ser, wymieszać i podawać.
Smacznego !



Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie.

Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.









2 komentarze:

  1. Połączenie zapowiada się bardzo smacznie.
    Pozdrawaiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...