niedziela, 15 czerwca 2014

WIENIEC CHLEBOWY Z GRYKĄ, GORCZYCĄ I OLEJEM RZEPAKOWYM

Podczas wypieku tego wieńca w całym domu roznosił się zapach chleba, dlatego nazwałam go wieńcem chlebowym. :) Inspiracją do stworzenia tego wypieku był olej rzepakowy. Postanowiłam w ostatniej chwili wziąć udział w konkursie „BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO”. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest cennym składnikiem w kuchni. Często używam go do przyrządzania potraw, bardzo lubię go także do wypieków, dlatego na wypiek się zdecydowałam. :)

Pomyślałam sobie z czym kojarzy mi się olej rzepakowy…? Moje skojarzenia szły tak: rzepak jak kwitnie to ma żółte kwiaty podobnie jak gorczyca, a poza tym rzepak i gorczyca są z tej samej rodziny- kapustowatych. Następnie do głowy wpadła mi gryka czyli kasza gryczana, bo nie wiedzieć czemu kojarzy mi się z rzepakiem i gorczycą. :) A kasza gryczana skojarzyła mi się z pierogami z kaszą gryczaną i twarogiem.

Te wszystkie skojarzenia stworzyły to zestawienie smakowe- chleb z farszem z kaszy gryczanej, twarogiem, podsmażoną cebulką i gorczycą w postaci musztardy francuskiej. :) Rzepak, gryka i gorczyca to dla mnie takie polskie smaki. Z polskimi smakami kojarzy mi się również aromatyczna czarnuszka, którą często posypuję np. cebularze, a także słonecznik, który tak jak rzepak i gorczyca kwitnie na żółto. Tak się dałam ponieść skojarzeniom, że upiekłam pyszny wieniec z ciasta drożdżowego z farszem z kaszy gryczanej- niby chleb, niby kulebiak. :)

Wygląda trochę intrygująco, a zapach na pewno zachęca do spróbowania.






PRZEPIS

SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 20 g drożdży świeżych
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko + 1 żółtko

Farsz:
- 100 g kaszy gryczanej
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 200 g twarogu półtłustego
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu

+ 1 białko do posmarowania, szczypta czarnuszki i ziaren słonecznika do posypania

PRZYGOTOWANIE:

- Ciasto: w rondlu lekko zagrzać (nie zagotować) mleko z olejem. Zestawić z palnika i chwilę poczekać. Gdy ta mieszanka jest lekko ciepła dodać cukier i drożdże, dobrze wymieszać i zostawić na 5 minut.
W miseczce rozbełtać 1 jajko i 1 żółtko.
Do wysokiej miski wsypać mąkę, sól, wlać mleko z olejem i drożdżami oraz jajka.
Wyrobić ciasto przez ok. 10 minut, ma ono odchodzić od ręki. Ciasto umieścić w misce, przykryć folią i zostawić w cieple na 1 godzinę.

- Farsz: kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, cebulę posiekać i podsmażyć na 4 łyżkach oleju rzepakowego. Kaszę i cebulę wystudzić i umieścić w misce, dodać musztardę, pietruszkę, twaróg, przyprawy i wymieszać.

- Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 40 cm, nałożyć farsz i rozsmarować po całości. Ciasto z farszem zwinąć w roladę (zwijać wzdłuż boku 40 cm), roladę wzdłuż przekroić (nie przecinając do końca z jednej strony) i zawinąć warkocz. Na dużej, płaskiej formie do pieczenia położyć arkusz papieru do pieczenia. Na blachę z papierem do pieczenia położyć warkocz z ciasta i połączyć (zlepić) dwa jego końce tworząc wieniec. Zostawić w cieple na 1 godzinę do wyrośnięcia.

- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Tuż przed włożeniem do piekarnika wieniec posmarować białkiem przy pomocy pędzelka i posypać ziarnami słonecznika i czarnuszką. Piec 40 minut.
Smacznego !








1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...