sobota, 7 czerwca 2014

CIASTO BISZKOPTOWE Z RABARBAREM

Przepis na to ciasto przyniosła moja Mama z pracy, od swojej koleżanki.

Ciasto powinnam raczej nazwać puszysty obłok z rabarbarem, bo to mi właśnie przypomina. :)
Ciasto jest bardzo puszyste, lekkie, a kwaskowaty rabarbar smakuje w nim wyśmienicie.


Ostrzegam, że jest wciągające tzn. ręka sama sięga po kolejny kawałek- mi umiar dopiero się włącza po trzecim zjedzonym kawałku.






PRZEPIS

SKŁADNIKI:


- 5 jajek 

- 1 szklanka cukru 
- 12 łyżek oleju 
- 1 szklanka mąki pszennej (najlepiej typ 405) 
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- szczypta soli 
- 6 niewielkich łodyg rabarbaru (do 0,5 kg)

PRZYGOTOWANIE:


- Rabarbar obrać i pokroić. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C.

- Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli do białości.

- Dolać olej i ubijać jeszcze chwilę.

-
Dodawać stopniowo przesiane oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia i mieszać łopatką.

- Ciasto przelać do formy o wymiarach 21x28 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

- Na ciasto rozłożyć rabarbar.

- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut.

Smacznego !







Rabarbalove

5 komentarzy:

  1. Wspaniały przepis...mogę tylko powiedzieć: NIEBO W GĘBIE! Jeśli dla kogoś rabarbar jest zbyt kwaśny to polecam po odsączeniu i osuszeniu rabarbar otoczyć w cukrze pudrze. Jednak wg mnie to zbyteczne :)
    POLECAM i życzę smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto super. Udalo sie bez problemu i znikło w jeden dzień.

    OdpowiedzUsuń
  3. super, działa

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...