niedziela, 4 maja 2014

TARTALETKI Z KREMEM ADWOKATOWYM I NIESPODZIANKĄ

Do kawowej chwili przyjemności pasuje mi słodkość z adwokatem. :) Postanowiłam więc zrobić tartaletki wypełnione po brzegi pysznym kremem adwokatowym, a w ich wnętrzu ukryć niespodziankę w postaci masy orzechowej.

Krem wyszedł bajeczny, ale masa orzechowa to wielki atut tych tartaletek bo nadaje im cudnego smaku. :)

Spody tartaletek są dość cienkie i kruchutkie, wspaniale się komponują z całością. Ciasto jest uniwersalne i godne polecenia, bo ładnie utrzymuje po upieczeniu kształt foremek- nawet silikonowych. Doskonałe także do tart.






PRZEPIS

SKŁADNIKI (na 12 sztuk):

Spody tartaletek:
- 250 g mąki
- 125 g margaryny
- 60 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli

Masa orzechowa:
- 140 g orzechów (mix: 1 łyżka orzechów laskowych, 1 łyżka migdałów, reszta to orzechy włoskie)
- 12 krówek (cukierków)
- 100 g czekolady
- 50 g masła

Krem adwokatowy:
- 250 ml śmietany 36 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 70 ml likieru jajecznego (adwokat)
+ kakao do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

- Zrobić spody tartaletek: przesiać sypkie składniki, posiekać z margaryną, dodać żółtko i zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut w celu schłodzenia. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm, wyciąć z niego odpowiednio duże koła (nieco większe niż obwód foremek) i wykleić nim foremki. Spody upiec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 12-15 minut. Spody dobrze ostudzić.

- Zrobić masę orzechową: w rondelku roztopić krówki i masło, dodać wszystkie posiekane orzechy oraz połamaną czekoladę. Podgrzać do momentu roztopienia czekolady, w trakcie mieszając, zdjąć z palnika. Od razu nakładać na spód tartaletek. Zostawić do wystygnięcia.

- Gdy masa orzechowa wystygnie zrobić krem adwokatowy. Schłodzoną śmietankę 36 % ubić mikserem, a gdy zacznie sztywnieć dodać cukier puder i dalej chwilę ubijać. Cały czas ubijając ale już na niższych obrotach, dolewać stopniowo schłodzony likier jajeczny, ważne aby nie ubijać zbyt długo- tylko do połączenia. Krem schłodzić w lodówce przez 30 minut.

- Spody tartaletek wraz z masą orzechową napełnić kremem. Tartaletki włożyć do lodówki na ok. 4 godziny (a najlepiej na całą noc). Przed podaniem posypać kakao.
Smacznego !











Przepis na chwilę kawowej przyjemności

3 komentarze:

  1. wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyna oj były smaczne :) a te orzeszki we wnętrzu mniam :)

      Usuń
  2. O mniam, ależ to musiało być dobre... :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...