poniedziałek, 5 maja 2014

DESER STRACIATELLA

Śmietankowy deser z przebijającą się nutą czekoladową, który zaspokoi każdy pyszny kaprys.

Mój apetyt na słodkości zaspokaja w 100 %, choć nie jest przesłodzony. Jest lekki, delikatny i bardzo smaczny. :)






PRZEPIS

SKŁADNIKI (5 porcji):

- 330 g śmietany 30 %
- 350 g twarogu delikatnego naturalnego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki likieru amaretto
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady- startej

PRZYGOTOWANIE:

- Twaróg wymieszać z połową czekolady i likierem.

- Śmietanę ubić, a pod koniec ubijania dodać cukier puder.

- Do serka partiami dodawać ubitą śmietanę i mieszać delikatnie łopatką.

- Masę podzielić na dwie części. Do szklanek lub pucharków nałożyć jedną część masy (rozdzielić na 5 porcji). 

- Na masę w pucharkach wsypać po ok. 1 łyżce startej czekolady.

- Następnie nałożyć drugą część masy (rozdzielić po równo na 5 porcji).

- Desery posypać resztą czekolady.

- Schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.
Smacznego !







5 komentarzy:

  1. wyglądają rewelacyjnie:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowanie bym się skusiła! dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...