niedziela, 4 maja 2014

CIASTO KOKOMAK

Ciasto swą nietypową nazwę Kokomak zawdzięcza dominującym w nim smakom - kokosu i maku.

Pomyślałam, że to nietypowe połączenie będzie dobrze smakować i się nie myliłam.
To warstwowe ciasto złożone z ciasta kruchego w dwóch kolorach- jasnym i ciemnym, ciemnej masy makowej i białej, kokosowej pianki bardzo ładnie prezentuje się w przekroju.

Ciasto wyszło pyszne, takie idealne do kawowej chwili przyjemności.






PRZEPIS

SKŁADNIKI:

Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 250 g margaryny
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 3 żółtka
- 2 łyżki kakao

Masa makowa:
- 3 szklanki maku
- 3/4 szklanki cukru
- 2 białka
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka migdałów
- 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 3 jabłka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Pianka kokosowa:
- 5 białek + szczypta soli
- 200 g wiórków kokosowych
- 500 ml śmietany 18 %
- 1/2 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE:

- Zrobić masę makową: mak ugotować i zmielić. Dodać posiekane rodzynki, orzechy, migdały. Dodać również cukier, białka, dżem, obrane i starte jabłka oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dobrze wymieszać.

- Zrobić ciasto: przesiać mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną. Zrobić zagłębienie, umieścić w nim śmietanę i żółtka- wymieszać i zagnieść ciasto. Odkroić 1/3 ciasta, pozostałe ciasto  zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Do 1/3 części ciasta dodać kakao, wyrobić, ciasto kakaowe zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 1 godzinę.

- Ciasto jasne rozwałkować i wyłożyć nim formę o wymiarach 37x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia . Na ciasto nałożyć równomiernie masę makową. Blaszkę z tak przygotowanym ciastem umieścić w lodówce.

- Zrobić piankę kokosową: zagotować śmietanę z cukrem (z 1/2 szklanki odsypać 2 łyżki) i zmielonymi drobno wiórkami kokosowymi, ostudzić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać odsypane wcześniej 2 łyżki cukru. Do ostudzonej masy kokosowej dodawać stopniowo pianę z białek i mieszać delikatnie łyżką.

- Piankę kokosową nałożyć równomiernie na masę makową na cieście. Wyciągnąć ciasto kakaowe z zamrażarki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach na piankę kokosową.

- Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 60 minut. Po upieczeniu ciasto od razu wyciągnąć z piekarnika, ostudzić. Ciasto najlepiej zostawić w chłodzie (np. w piwnicy) na całą noc.
Smacznego !










 
Przepis na chwilę kawowej przyjemności

6 komentarzy:

  1. wygląda bardzo kusząco, zapisze przepis i wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale śliczne - pięknie wygląda, pobudza moją wyobraźnię, niedługo wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny polecam :) - to zestawienie smaków bardzo mi zasmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam, rewelacyjne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że smakowało :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...