czwartek, 17 kwietnia 2014

SERNIK ZAWSZE UDANY

Sernik z kruchym ciastem w sam raz dla sernikowych łasuchów. O serniku tym powiem krótko-  robi się go łatwo, szybko i przyjemnie, a do tego wychodzi wielka blacha sernika. Czego chcieć więcej ? :)

Przepis na ten sernik pochodzi z gazety Przepisy czytelników, Ciasta na stół 3, wydawnictwa Kropka z grudnia 1998 roku (ze str. 20).





PRZEPIS

SKŁADNIKI:

Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 250 g margaryny
- 4 żółtka

Masa serowa:
- 250 g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 kg zmielonego twarogu
- olejek waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:

- Ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, cukier waniliowy, posiekać z margaryną, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodowce przez 30 minut.

- Masa serowa. Margarynę utrzeć z cukrem na jasny puch, dodać po jednym całym jajku. Dalej ucierać i dodawać stopniowo twaróg. Dodać olejek i mąkę ziemniaczaną.

- Formę o wymiarach 37x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część zetrzeć na tarce na grubych oczkach i rozsypać aby pokryło dno formy. Na to wlać masę serową. Na masę serową zetrzeć drugą część ciasta.

- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 1 godzinę. Studzić w formie.
Smacznego !






Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze:

  1. Super ten sernik, wygląda pysznie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...