środa, 16 kwietnia 2014

MAKOWIEC, KTÓRY ZAWSZE SIĘ UDAJE

Makowiec ten gości u mnie na stole praktycznie w każde święta.
Przepis pochodzi z książeczki, która jest w posiadaniu mojej Mamy, a makowiec wypiekamy wspólnie. Książeczka ta to „Mały poradnik gospodyni” jesień i zima wydanej przez Tygodnik Rolniczy Nasza Wieś, przepis ze strony 53. Niestety, nie wiem dokładnie którego roku była wydana książeczka bo nie znalazłam daty ale przypuszczalnie jest z 1985 lub 86 roku.

Książeczka ta jest nieźle wyświechtana, kartki są żółte, niektóre poplamione, podarte, niektórych przepisów nie jestem nawet w stanie w całości przeczytać. Ale Makowiec, który zawsze się udaje (tak jest nazwany w książeczce) jest jeszcze do odczytania- a na wszelki wypadek umieszczę go na blogu (aby przepis się zachował jak książeczka się całkiem rozsypie) i też dlatego, że jest to przepis naprawdę godny polecenia bo ten makowiec zawsze się udaje i jest pyszny. :)

Z tego przepisu wychodzi sporo…makowców bo aż 4 :) , można rozdać rodzinie i znajomym lub upiec z połowy przepisu. Można je udekorować lukrem lub czekoladą i posypać dowolnym dodatkiem.



PRZEPIS

SKŁADNIKI:

Masa makowa:
- 500 g maku
- po 2 łyżki żurawiny suszonej, rodzynek, orzechów włoskich, płatków migdałowych, 
kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 4 morele suszone
- 5 herbatników petit beurre
- 1 jajko
- 1 szklanka cukru
- olejek migdałowy
- po 1 pełnej łyżce prawdziwego miodu i dowolnego dżemu

Ciasto:
- 120 g drożdży
- ok. 1/2 szklanki letniego mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kg mąki pszennej typ 405- 550
- 2 całe jajka
- 2 żółtka jaj
- 3/4 kostki masła rozpuszczonego i wystudzonego
- olejek arakowy lub rumowy
- szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

- Mak zalać zimną wodą, aby woda sięgała 1 cm ponad makiem i trzymać na ogniu do wrzenia. Zestawić  z ognia i przykryć szczelnie, odstawić na 8- 10 godzin (np. na noc).

- Mak zmielić- przepuścić przez maszynkę dwa razy. Dodać zmielone herbatniki (przepuszczone przez maszynkę), jajko, cukier, olejek, miód, dżem, pokruszone orzechy, płatki migdałowe, skórkę pomarańczową. Żurawinę, rodzynki, morele sparzyć wrzątkiem, odsączyć, pokroić ma mniejsze kawałki i również dodać. Całość dobrze wymieszać, najlepiej ręką.

- Ciasto- zrobić zaczyn: drożdże zasypać 3 łyżkami cukru (odsypać je z 3/4 szklanki cukru), wlać do nich mleko, wsypać 2-3 łyżki mąki (odsypać ją z 1 kg) i wymieszać, zostawić w cieple na ok. 5 minut.

- Do zaczynu dodać jajka (2 całe i 2 żółtka), resztę mąki i cukru, sól, wyrobić ciasto. Dalej wyrabiając dodać masło, olejek i wyrabiać jeszcze przez chwilę. Gdy ciasto odchodzi od ręki, włożyć je do miski, przykryć ją folią i ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ma podwoić swoją ilość).

- Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Masę makową również podzielić na 4 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt, umieścić po 1 części masy makowej, rozsmarować i zwinąć roladę.

- Makowce umieścić w keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia, złożeniem do dołu. Przykryć ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni C.

- Makowce piec przez ok. 50 minut. Mają się zarumienić na górze. Po upieczeniu makowce wyciągnąć z keksówek, aby nie zaparowały (papier do pieczenia ułatwia wyciąganie gorących makowców z foremek) i studzić na kratce.

- Po upieczeniu i całkowitym ostudzeniu można dowolnie udekorować.
Smacznego !







Wielkanocne Smaki - edycja IV

5 komentarzy:

  1. :)Juz upieklas makowiec?,to jest konkretny kawalek ,tak wygladal makowiec w moim rodzinnym domu,bardzo lubie.Ja za swoj zabieram sie jutro caly czas mysle jaki ten makowiec ma byc:)chcialo by sie wszystko,ale to by byla przesada:)hihiWesolego Alleluja moja droga:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu ten makowiec był pieczony wcześniej i już dawno jest zjedzony :) a ja na dniach będę piekła makowiec japoński :)

      Usuń
  2. Proszę Pani a co jeśli mogę piec po jednym makowcu, nie zaszkodzi ciastu tak dlugie lezenie? Będę wyrabiac kolejno i piec po 1 sztuce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic mu nie zaszkodzi jak poczeka az pierwszy sie upiecze😊

      Usuń
  3. znam ten przepis moja mama też go ma :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...