piątek, 4 kwietnia 2014

MAJONEZ Z AWOKADO I PRZYSTAWKA Z JEGO UDZIAŁEM

Majonez z awokado to alternatywa dla zwykłego majonezu, ten jest zdrowszy i ma ciekawszy kolor bo zieloniutki. :)

Pasuje do jajek na twardo, do kanapek czy jako dip do przekąsek. Idealny na wszelkie imprezy i święta, a do tego przepyszny. Majonez można trzymać w słoiku przez ok. 4 dni w lodówce, po wyjęciu z lodówki trzeba go wymieszać.

Przepis na majonez znaleziony przez moją Mamę na stronie puszka.pl .






PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 1 duże awokado
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżki musztardy Dijon
- 1/2 łyżki cukru
- ewentualnie szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

- Miąższ z awokado oraz pozostałe składniki umieścić w naczyniu i zblendować na gładki krem. Można dodać szczyptę soli, ale nie jest to konieczne gdyż sama musztarda Dijon użyta do jego zrobienia jest już słona.

- Propozycja przystawki z majonezem z awokado: na plastry pomidora nałożyć majonez, posypać startym serem żółtym (np. pecorino lub gruyere), udekorować pietruszką. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać na półmisku obsypanym posiekanym szczypiorem.
Smacznego !







Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze:

  1. wygląda bardzo smacznie:) zapiszę przepis bo mnie zaciekawił:)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie zrobiłam,super wygląda i tak samo smakuje

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...