wtorek, 15 kwietnia 2014

CIASTO PIJANA RODZYNKA

Skąd ta nazwa ciasta? Bo jest to zdecydowanie ciasto procentowe - wszystko za sprawą zawartości alkoholu w masie z nutą kokosową, ponczu którym jest nasączony kakaowy biszkopt i w polewie z rodzynkami.

Co ciekawe za rodzynkami jakoś szczególnie nie przepadam ale w tej formie w jakiej występują na tym cieście pasują mi idealnie. Są nasączone alkoholem i pokryte czekoladą, to bardzo rozpustne i smakowite połączenie. :)

Ciasto przez zawartość alkoholu zdecydowanie dla dorosłych smakoszy, którzy nie muszą po jego spożyciu wsiadać za kółko. Po zjedzeniu kawałka ciasta robi się ciepło w brzuszku. :)

Myślę, że od czasu do czasu można sobie pozwolić na kawałeczek tak rozpustnego ciasta np. w czasie świąt. :)



PRZEPIS

SKŁADNIKI:

Biszkopt:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Poncz:
- 3 łyżki kawy sypanej
- 3/4 szklanki wrzątku
- 50 ml likieru amaretto

Masa:
- 3/4 szklanki wódki
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka zmielonych wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 g masła

Polewa z rodzynkami:
- 200 g rodzynek
- 1/2 szklanki likieru amaretto
- 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
-  50 g masła

PRZYGOTOWANIE:

- Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sitku. Dobrze je odsączyć, a następnie namoczyć w amaretto przynajmniej przez ok. 1,5 godziny (a najlepiej przez całą noc).

- Kaszę manną zalać wódką, przykryć i zostawić na 1,5 godziny. Co jakiś czas zamieszać drewnianą łyżką.

- Upiec biszkopt. Najpierw włączyć piekarnik i nastawić 180 stopni C aby się nagrzał.
Sypkie składniki tj. 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszać w jednym naczyniu.
Oddzielić żółtka od białek z 6 jaj. Z białek ubić pianę, dodawać do niej stopniowo 1,5 szklanki cukru pudru, dalej ubijać. Następnie do piany dodać 6 żółtek, zmiksować.
Odłożyć mikser. Przesiać stopniowo sypkie składniki do piany i wmieszać je delikatnie łopatką lub łyżką.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 37x 25 cm, rozgarnąć aby było równe. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut. Po upieczeniu biszkopt wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.

- Po 1,5 godziny namaczania kaszy w wódce dodać zmielone wiórki kokosowe, wymieszać, przykryć i zostawić jeszcze na 30 minut.

- Zrobić poncz: kawę zalać wrzącą wodą, najlepiej przez filtr do kawy aby nie było fusów. Gdy kawa wystygnie dodać amaretto i wymieszać.

- Utrzeć 200 g masła z 3/4 szklanki cukru pudru na jasny puch. Następnie dodawać po dwie łyżki masy z kaszy i kokosu i dalej ucierać.

- Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół.
Jedną część biszkoptu umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia, tej w której się piekł, nasączyć go połową ponczu. Wyłożyć masę, równo rozgarnąć.
Położyć drugą część biszkoptu, przycisnąć czymś ciężkim (np. dużą deską do krojenia i encyklopedią :) ), zostawić tak w chłodzie przez ok. 20 minut.
Po zdjęciu obciążenia nasączyć biszkopt pozostałym ponczem.

- Zrobić polewę z rodzynkami:  W rondelku roztopić 100 g czekolady i 50 g masła, dodać namoczone w amaretto rodzynki i wymieszać, a następnie zdjąć z palnika.

- Na ciasto wyłożyć lekko przestudzoną (ale jeszcze ciepłą) polewę z rodzynkami i rozgarnąć. Ciasto pozostawić w chłodzie na całą noc.
Smacznego !









Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze:

  1. To musi byc pyszne lubie takie ciasta,polaczylas wszystkie moje ulubione smaki Pozdrawiam:)i zycze Wesolego Alleluja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu miło mi, że zadowoliłam Twoje podniebienie :) Pozdrawiam i wzajemnie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...