poniedziałek, 7 kwietnia 2014

CHILI SIN CARNE

Jest to wegetariańska wersja meksykańskiej potrawy Chili con carne, w której mięso zastąpił granulat sojowy. Moja kombinacja stanowi tym samym lżejszą wersję chili, na którą częściej możemy sobie pozwolić.

Danie pyszne, sycące i rozgrzewające. Do tego jest kolorowo na talerzu za sprawą warzyw takich jak papryka, fasola, kukurydza, groszek.

Posiłek ten doskonale wpisuje się w filozofię Kudłatych Kucharzy, którzy, udowadniają w swojej książce
KUDŁACI KUCHARZE NA DIECIE,  że można jeść smacznie i jednocześnie chudnąć :).
Autorzy książki czyli Si King & Dave Myers nie chcieli rezygnować z gotowania i jedzenia ulubionych potraw, wprowadzili pewne zmiany, które pomogły im stracić na wadze- po prostu przyrządzają je z mniejszą ilością tłuszczu i cukru, a one i tak wspaniale smakują.


Ja się zgadzam z tym poglądem w 100 % bo głodówki i diety nie mają sensu, a zdrowe jedzenie pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie, zdrowie i wygląd.

I tak jest z moja wersją Chilli sin carne- nie odczuwa się tu braku mięsa, potrawa jest przyrządzona na małej ilości tłuszczu, a jest smaczna za sprawą użytych przypraw i warzyw.





PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 marchew 
- 0,5 papryki czerwonej
- 0,5 papryki żółtej
- 80 g granulatu sojowego
- 1 łyżka masła
- 200g fasoli czerwonej z puszki
- 170 g kukurydzy konserwowej
- 200 g groszku zielonego z puszki
- 200 g pomidorów krojonych z puszki
- 120 g passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- przyprawy: po 1 łyżeczce soli morskiej i papryki słodkiej; po 1/4  łyżeczki kminu rzymskiego, rozmarynu, tymianku, pieprzu czarnego, pieprzu Cayenne


PRZYGOTOWANIE:

- Granulat sojowy zalać wrzącą wodą i zostawić na 30 minut, następnie odsączyć z wody.

- Cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek podsmażyć na oleju w wysokim garnku. Dodać drobno utarte w moździerzu przyprawy: kmin rzymski, tymianek i rozmaryn.

- Do garnka dodać startą na tarce, na grubych oczkach marchew. Garnek przykryć pokrywką i poddusić ok. 5 min na średnim ogniu.

- Dodać paprykę pokrojoną w paski i oba rodzaje pieprzu, przykryć garnek i poddusić  5 minut.

- Do namoczonego granulatu dodać 1 łyżkę skrobi kukurydzianej, wymieszać i podsmażyć na patelni na 1 łyżce masła.

- Do garnka dodać podsmażony granulat, wymieszać i zostawić pod przykryciem ok. 5 minut.

- W osobnym naczyniu wymieszać składniki sosu: passatę, koncentrat, pomidory krojone z puszki wraz z sokiem, ocet balsamiczny, 1 łyżkę skrobi kukurydzianej, paprykę słodką i sól morską. Sos wlać do garnka z warzywami i granulatem sojowym, całość zamieszać, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 min.

- Na samym końcu dodać osączoną z zalewy kukurydzę, groszek i fasolę. Wymieszać i gotować jeszcze 7 min.

- Podawać w pieczywem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki kędzierzawej.
Smacznego !






Wpis bierze udział w konkursie:

Gotuj i chudnij jak Kudłaci Kucharze!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...