czwartek, 13 marca 2014

ZAPIEKANKI Z BUŁEK A’LA PASZTECIKI

Co zrobić z bułkami z poprzedniego dnia? Moja odpowiedź brzmi zapiekanki w formie pasztecików. :)

Takie zapiekanki posiadają chrupiącą, złocistą skórkę, a w środku są mięciutkie i mają smakowity farsz z kurczaka, pieczarek i cebuli. Dla mnie ważne jest to, że są to paszteciki z piekarnika, a nie smażone w głębokim oleju, co czyni je mniej tłustymi. Jednak mimo, że nie smażone to suche nie są, a to za sprawą maczania ich w mleku tuż przed panierowaniem.

Dobrze jest aby bułki były z poprzedniego dnia gdyż wtedy łatwiej się je wydrąża, niż takie świeżutkie.
 
Kiełki rzodkiewki i sos czosnkowy dodają pasztecikom już na talerzu dodatkowej pikanterii i charakteru.
Nie muszę chyba dodawać, że zapiekanki a'la paszteciki doskonale smakują z czerwonym barszczykiem. :)




 PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 10 - 14 bułek z poprzedniego dnia (mogą być różne np. ciabatty, kajzerki)
- 2 pieczone udka kurczaka
- 300 g pieczarek
- 3 cebule
- po 1 łyżeczce: majeranku, bazylii, papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki soli
- po 1/4 łyżeczki pieprzu, curry
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka bułki tartej
- ser żółty do posypania


Sos czosnkowy:
- 6 łyżek jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz

Dodatki:
- kiełki rzodkiewki
- keczup

PRZYGOTOWANIE:

- Wydrążyć bułki, tak aby w ich wnętrzu było możliwie dużo miejsca. Jeżeli bułki są duże to je przekroić na pół. Miąższ z bułek rozdrobnić.

- Oddzielić mięso kurczaka od kości. Mięso wraz ze skórą pokroić w większą kostkę.

- Pieczarki i cebulę pokroić.

- Mięso, pieczarki i cebulę umieścić w misce, dodać miąższ z bułek i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać. Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.

- Wypełnić wydrążone bułki farszem, farszu nakłaść w bułkę możliwie jak najwięcej, wręcz je nim napychać.

-  Wlać do jednej miseczki mleko, a do drugiej miseczki wsypać bułkę tartą. Nafaszerowane bułki maczać najpierw w mleku, następnie obtaczać w bułce tartej.

- Paszteciki układać w formie żaroodpornej lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać bułki startym serem żółtym.

- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut, aż paszteciki się zarumienią.

- W tym czasie przygotować sos czosnkowy: czosnek rozgnieść w prasce lub zetrzeć na tarce na małych oczkach, dodać jogurt, majonez, przyprawić i wymieszać.

- Paszteciki podawać z sosem czosnkowym lub z keczupem, lub z jednym i drugim, do tego garść kiełków rzodkiewki.
Smacznego !

1. Nafaszerowane bułki. 2. Maczanie bułek w mleku. 3. Obtaczanie bułek w bułce tartej. 4. Bułki ułożone w formie do pieczenia, posypane serem żółtym.









Kiełki

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...