niedziela, 30 marca 2014

TOSTOWE WACHLARZYKI Z PESTO

Tak nietypowo podane tosty przekonają niejednego niejadka do zjedzenia śniadania- w końcu najważniejszego dla nas posiłku w ciągu dnia. Śniadania, które wygląda na sobotnie lub niedzielne- gdyż mogłoby się zdawać, że potrzeba dużo czasu na jego przygotowanie. Jednak śmiało można stwierdzić, że „Środa to mała sobota!” i w każdy zwykły dzień tygodnia można sobie pozwolić na poranny luksus w postaci takiego śniadania, które robi się szybko, łatwo i przyjemnie.

Forma tych tostów zapewnia różnorodność składników i smaków bo znajdziemy w nich szpinak, pieczarki, szynkę, ser żółty, suszone pomidory, a także bazylię lub pietruszkę- w zależności jakiego pesto użyjemy.

Do takiego śniadania idealnie mi pasuje kawa zbożowa z mleczkiem i szklanka pysznego soku Tymbark 100 % pomarańcza z miąższem. Ponadto szklanka tego pysznego soku- co najważniejsze nie przesłodzonego (jestem wybredna w tej kwestii- nie znoszę nadmiernie słodkich soków) stanowi jedną z pięciu porcji warzyw lub owoców jaką powinniśmy spożywać w ciągu dnia.





PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 5 kromek chleba tostowego
- 2 plastry szynki
- 2 plastry sera żółtego
- garść liści szpinaku
- 2 duże pieczarki
- pesto zielone (z bazylii lub pietruszki)*
- pesto czerwone (z pomidorów suszonych)*

- odrobina startego sera żółtego
- kilka pomidorków koktajlowych

Dip:
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka majonezu
- sól, pieprz, papryka słodka
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- 3 rzodkiewki

Dodatkowo:
- kawa zbożowa z mlekiem
- szklanka soku 100 % pomarańcza z miąższem

PRZYGOTOWANIE:

- Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę 180 stopni C, przygotować formę na muffiny- posmarować 4 wgłębienia olejem.

- Z podanych składników zrobić piętrowe tosty.

Układać kolejno warstwami:

Kromkę pierwszą chleba tostowego, posmarować pesto czerwonym, położyć plastry pieczarki, ułożyć kilka liści szpinaku, na to położyć plaster sera. Przykryć kromką drugą, posmarować ją pesto zielonym, położyć plaster szynki, ułożyć kilka liści szpinaku. Przykryć kromką trzecią, posmarować pesto czerwonym, położyć plastry pieczarki, ułożyć kilka liści szpinaku, na to położyć plaster sera. Przykryć kromką czwartą posmarować ją pesto zielonym, położyć plaster szynki, ułożyć kilka liści szpinaku. Przykryć kromką piątą.

- Gdy ten piętrowy tost stoi na talerzu, dość mocno przycisnąć go dłonią aby dobrze się skleiły warstwy. Tosta przekroić na 4 części- powstaną 4 mini tosty piętrowe.

- Te małe tosty wkładać we wgłębienia na muffiny boczną ścianą do dna.

- Wachlarzyki posypać serem żółtym.

- Piec 10 minut. W czasie gdy pieką się tostowe wachlarzyki zrobić dip: wymieszać jogurt z majonezem, ze szczyptą soli, pieprzu i papryki, dodać rzodkiewkę pokrojoną w kostkę i szczypiorek.

- Tostowe wachlarzyki podawać z dipem i pomidorkami koktajlowymi. Takie danie serwować na śniadanie razem z kawą zbożową z mlekiem i szklanką soku Tymbark 100 % pomarańcza z miąższem.
Smacznego !

* Pesto pietruszkowe i z suszonych pomidorów- można użyć gotowych lub zrobić samemu przepis TUTAJ.












Śniadanie TYMBARK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...