środa, 19 marca 2014

SZARLOTKA SYPANA

Bardzo lubię piec tą szarlotkę bo jest pyszna i prosta w przygotowaniu.

Szarlotka sypana nazwę zawdzięcza sposobowi w jaki sposób się ją robi, czyli usypuje warstwy. Przepis na nią znalazłam w książeczce Przepisy czytelników nr 5/92, z 1992 roku z serii Biblioteka Poradnika Domowego- na tym przepisie bazuję wprowadzając drobne modyfikacje.

Podczas jej pieczenia w domu roznosi się niebiański szarlotkowy zapach. :)

Czasami szarlotkę tą podaję na zimno - wtedy robię ją z lukrem, a czasem podaję ją na ciepło z gałką lodów lub kleksem serka mascarpone i posypuję ją odrobiną cukru pudru. W obu wersjach bardzo mi smakuje, jest to ciasto, do którego się często powraca.






PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru z wanilią
- 1 kg jabłek
- skórka otarta z 1 cytryny
- 100 g masła

Lukier:
- 0,5 szklanki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka wrzącej wody

Do posypania:
- 2 rządki czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE:

- Piekarnik włączyć i nastawić temperaturę 190 stopni C aby się nagrzał.

- Wymieszać sypkie składniki i podzielić na 3 równe części (najlepiej rozdzielić w trzy jednakowej wielkości miseczki).

- Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać startą skórkę z cytryny, wymieszać. Podzielić na równe 2 części.

- Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tartą.
- Usypać warstwy szarlotki: na dnie tortownicy wysypać równomiernie pierwszą część sypkich składników, na to zetrzeć 50 g zimnego masła, położyć pierwszą część jabłek, następnie drugą część sypkich składników, potem drugą część jabłek i ostatnią cześć sypkich, na samą górę zetrzeć 50 g zimnego masła. Schemat warstw przedstawiłam na zdjęciu poniżej.

- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę. Górna warstwa ma się apetycznie zarumienić dlatego proponuję piec przez pierwsze 45 minut opcją grzanie z dołu, a ostatnie 15 minut grzaniem z dołu i z góry.

- Po wyjęciu z piekarnika szarlotki nie wyciągać z formy tylko zostawić ją do całkowitego wystygnięcia.

- Zrobić lukier: do cukru pudru wlać gorącą wodę i sok z cytryny i dobrze wymieszać. Polukrować szarlotkę, a na jeszcze nie zastygnięty lukier zetrzeć czekoladę. Ciasto kroić po zastygnięciu lukru.
Smacznego !







      Akcja Szarlotki

5 komentarzy:

  1. Wyszła profesjonalnie :) Strasznie dawno jej nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szarlotka prezentuje się wykwintnie, chętnie bym skosztował :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć :) Przyznałam Ci nominację: http://jakwyszlamzamaz.blogspot.com/2014/03/dostaam-nominacje-do-liebster-blog-award.html

    Zapraszam po odbiór i pozdrawiam :)

    B.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest przepyszna :D też taką robię, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...