poniedziałek, 3 marca 2014

PASZTET Z CIECIERZYCY I SOCZEWICY

Ten pasztet jest idealny dla osób, które nie jedzą mięsa ale i nie tylko dla takich osób. :)
Moim zdaniem- mimo, że pasztet jest bezmięsny to smakuje sto razy lepiej niż by był z mięsem. Z tym pasztetem wychodzą naprawdę przepyszne kanapki, do tego szczypiorek lub kiełki…mniam. :)

Pasztet jest sycący za sprawą soczewicy i ciecierzycy. Wiem, że wielu osobom zaglądających do mnie na bloga spodobał się przepis na WEGETARIAŃSKI PASZTET Z SOCZEWICY, dlatego załączam również ten przepis, uważam że jest również godny polecenia. Osobom, którym ten pierwszy zasmakował, ten również przypadnie do gustu, jestem tego pewna. :)

Ten z soczewicą i ciecierzycą jest moim zdaniem nawet troszkę lepszy, jakby bogatszy w smaku dzięki pomidorom suszonym, jest taki gładki chyba dzięki ciecierzycy, fajnie się rozsmarowuje na kromeczce chleba.

Pasztetu z tego przepisu wychodzi dość sporo- bo dwie keksówki długości 20 cm, można go przechowywać w lodówce do 1 tygodnia, ważne aby był przykryty folią aluminiową, aby nie wysechł. Samo przygotowywanie składników pasztetu, tzn. gotowanie ich trochę czasu zajmuje, ale za to wszystko inne idzie szybko, a efekt końcowy i smak jest nagrodą za wysiłek. :)





PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 1 szklanka ziarna ciecierzycy (cieciorki) + 5 szklanek wody
- 1 szklanka soczewicy zielonej + 3 szklanki wody
- 1/4 szklanki ziaren słonecznika
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 niewielkiego selera korzeniowego
- 1 marchew
- 4 szklanki wody (do gotowania warzyw)
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 7 łyżek oleju
- 2 ząbki czosnku
- 3 szalotki
- 2 jajka
- 5 łyżek bułki tartej
- 7 kawałków suszonych pomidorów
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki curry
- po 1/2 łyżeczki pieprzu, bazylii, estragonu, majeranku

PRZYGOTOWANIE:

- W pierwszym garnku: Ciecierzycę opłukać, namoczyć na noc- zalać ją 3 szklankami wody. Następnego dnia dolać jeszcze 2 szklani wody i ugotować do miękkości. Jeśli po ugotowaniu w garnku zostanie trochę płynu to go nie wylewać.

- W drugim garnku: Soczewicę opłukać, namoczyć na noc- zalać ją 2 szklankami wody. Następnego dnia dolać jeszcze 1 szklankę wody i ugotować do miękkości. Jeśli po ugotowaniu w garnku zostanie trochę płynu to go nie wylewać.

- Do trzeciego garnka wlać 4 szklanki wody i ją zagotować. Do gotującej się wody włożyć obrane wcześniej: marchew, pietruszkę i selera (pokrojone w większe kawałki), wrzucić ziele angielskie i liście laurowe, wsypać 1 łyżeczkę soli. Ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odlać wodę i wyciągnąć ziele angielskie oraz liście laurowe.

- Szalotkę i czosnek posiekać wrzucić na zimny olej (3 łyżki) na patelnię, zeszklić.

- Ziarna słonecznika i pestki dyni podprażyć na suchej patelni, następnie zmielić na drobno np. w młynku do kawy.

- Gdy ciecierzyca wystygnie to zblendować ją na gładką masę, dodać szalotkę z czosnkiem wraz z olejem ze smażenia i jeszcze krótko blendować.

- Gdy soczewica wystygnie to dodać marchew, seler, pietruszkę i zblendować to na gładką masę.

- Do dużej miski przełożyć zawartość garnka pierwszego (ciecierzyca z cebulą i czosnkiem) i garnka drugiego (soczewica z warzywami), dodać posiekane suszone pomidory, wsypać zmielone ziarna słonecznika i dyni, wsypać bułkę tartą, przyprawy, 2 łyżeczki soli, wbić jajka. Całość wyrobić ręką, aby składniki się połączyły.

- Masę podzielić na dwie części, każdą część umieścić w keksówce długości 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

- Pasztet rozgarnąć łyżką aby był równy, przesunąć zębami widelca po powierzchni pasztetu aby powstał wzorek (rowki). Każdy z pasztetów w formie polać 2 łyżkami oleju, tak aby znalazł się on w rowkach.

- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec 45 minut.
Smacznego !







Wytrawne Vege Śniadanie

Co do kanapki?

12 komentarzy:

  1. Piękny...cudowny...kocham wegetariańskie pasztety...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też lubię te wegetariańskie, kiedyś jadłam takie gotowce kupione w sklepie, ale odkryłam, że można dużo lepsze samemu sobie zrobić :) ten jest naprawdę smaczny, polecam :)

      Usuń
  2. Nie jestem zwolenniczka kupnych "miesnych" pasztetow, bardzo czesto z miesem nie maja nic wspolnego jest to czesto MOM (mieso oddzielane mechanicznie)a poznalam te technologie,nie zacheca:(A bardzo lubie pasztety i mieso,Twoj nie dosc ze wyglada rewelacyjnie i mega apetycznie to jestem pewna ze smakuje rewelacyjnie i sklada sie z samych zdrowych skladnikow.Przepis zabieram ze soba:)koniecznie musze go zrobic:)Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie może i ja się skuszę na zrobienie

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam! Pycha! Ale w środku mięciutki:P Nie taki jak Twój, mój bardziej przypomina pastę do smarowania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie, mam kilka puszek ciecierzycy, czy muszę je podgotować, czy wystarczy zmiksować?
    Bardzo podoba mi się ten przepis!!!!
    Pozdrawiam z dalekiej Australii
    Wanda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tej ciecierzycy z puszki nie trzeba już gotować- wystarczy tylko zblendować, a przedtem odsączyć ją z zalewy :) również pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Dzisiaj upiekłam i muszę przyznać, że naprawdę smakuje jak pasztet:) Na pewno będzie często gościł na moim stole! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj zrobiłam ten pasztet i jest naprawdę bardzo bardzo dobry! Z początku miałam wątpliwości jak to będzie razem smakować ale naprawdę jest pyszny!
    Ja dodałam ciut więcej pieprzu i szczyptę chili żeby bardziej podkręcić smak.
    Polecam wszystkim ten przepis jest rewelacyjny, Pozdrawiam Justyna

    OdpowiedzUsuń
  8. Pasztet jest cudowny!!! Wyszedł mi jednak chyba troszkę zbyt suchy, zastanawiam się,czy następnym razem nie dodać do masy 1-2 łyżek oleju? Mimo wszystko, uważam, że to szczegół, smak jest na prawdę niebiański!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że to dobry pomysł aby dodać oleju jeśli wydaje się za suchy :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...