niedziela, 30 marca 2014

OWSIANE RACUCHY Z BANANEM

Propozycja śniadania na słodko, choć nie dodałam do niego nawet szczypty cukru. Banany skutecznie osłodziły racuchy. Dodatek oleju kokosowego dodał im smaku kokosowego oraz umożliwił smażenie ich bez dodawania grama tłuszczu na patelnię.

Racuchy te można przyrządzić równie szybko jak np. jajecznicę dlatego na takie śniadanie można sobie pozwolić w każdy dzień tygodnia- nie tylko w sobotę czy niedzielę gdy mamy więcej czasu na przygotowywanie śniadań. Stwierdzenie, że „Środa to mała sobota!” sprawdza się tu doskonale bo każdy zwykły dzień tygodnia można celebrować jak sobotę i niedzielę, a przy tym zjeść smacznie, zdrowo i kolorowo. :)

Do śniadania z przewodnią nutą owocową doskonale wpasowuje się  kawa zbożowa z mleczkiem i szklanka pysznego soku Tymbark 100 % pomarańcza- szklanka soku stanowi jedną z pięciu porcji warzyw lub owoców jaką powinniśmy spożywać w ciągu dnia.






PRZEPIS

SKŁADNIKI (na 6 racuchów):

- 1 jajko
- 0,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki mąki owsianej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego (doprowadzonego do płynnej konsystencji)
- 1 banan

Do przybrania racuchów:
- 6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- 2 kiwi
- 10 truskawek świeżych lub mrożonych

Dodatkowo:
- kawa zbożowa z mlekiem
- szklanka soku Tymbark 100 % pomarańcza

PRZYGOTOWANIE:

- Na włączony palnik wstawić patelnię z teflonową powłoką aby się rozgrzała.

- Wszystkie składniki na racuchy, oprócz banana umieścić w misce i wymieszać. Na końcu dodać pokrojonego w większą kostkę banana i delikatnie wymieszać.

- Kłaść porcje ciasta na rozgrzaną patelnię (ok. 1 łyżka na 1 placek). Smażyć kilka minut z jednej strony, odwrócić i smażyć z drugiej strony.

- W czasie gdy smażą się racuchy zrobić sos truskawkowy i sos kiwi. Zblendować w jednym naczyniu obrane owoce kiwi, a w drugim truskawki.

- Racuchy ułożyć na talerzu, rozsmarować na nich po 1 łyżce jogurtu, a na nim zrobić kleks sosu truskawkowego i kiwi.

- Śniadanie podawać z kawą zbożową z mlekiem i szklaną soku Tymbark 100 % pomarańcza.
Smacznego !








Śniadanie TYMBARK

3 komentarze:

  1. Lubię wszystko co owsiane a tutaj racuszki wyglądają mega smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. co za cudowne kolory :)
    ale zatęskniłam za plackami! muszę jak najszybciej kupić sobie patelnię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominika musisz ją kupić bo w kuchni bardzo potrzebna :) a ja właśnie ostatnio zatęskniłam za truskawkami i nie wiem czemu wcześniej nie wpadłam na to aby kupić mrożone :) tak samo pyszne jak świeże, wychodzą z nich pyszne koktajle, sorbety, a do tych racuchów pasuje idealnie taki sos z truskawek :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...