poniedziałek, 31 marca 2014

MAKARONOWA ZAPIEKANKA W KOLORACH OMNOMNOM

Propozycja na wegetariański obiad lub kolację, jak kto woli :) - na zapiekankę warzywno- makaronową. Coś na wzór włoskiej lasagne, jednak z lasagne ma mało wspólnego oprócz wielu warstw. Moja wersja makaronowej zapiekanki złożona jest z kolorowych warstw warzyw i penne. Połączyłam w niej szpinak i marchewkę, moim zdaniem połączenie dość rzadkie w potrawach.

Smaki i kolory w tej zapiekance fajnie się przeplatają tworząc jedną całość. Bardzo lubię zapiekanki na obiad, a taka z makaronu jest bardzo odpowiednia bo jest sycąca za sprawą makaronu.

Jest to jedna z moich propozycji w konkursie Fusion w kolorach omnomnom-  i myślę, że udało mi się stworzyć makaronowe danie fusion. Zapiekanka po wyciągnięciu z piekarnika i obfotografowaniu przeze mnie zniknęła w tempie natychmiastowym dlatego śmiem twierdzić, że wyszła pyszna. :)






PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 1 opakowanie (400 g) makaronu penne Omnonnom
- 1 cukinia
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula biała
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 marchewki
- 1 papryka pomarańczowa
- 3 łyżki oleju
- 1/4 łyżeczki curry
- sól, pieprz biały wg uznania
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 100 g startego sera żółtego
- 1 cebula czerwona
- 2 pomidory
- masło do wysmarowania formy

Do dekoracji:
- kwiaty fiołków
- natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

- Makaron ugotować w osolonej wodzie przez 8 minut. Odsączyć z wody podzielić na 3 części.

- W garnku na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodać szpinak, szczyptę soli i pieprzu, przykryć i dusić przez ok. 6 minut. Następnie dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i zostawić jeszcze pod przykryciem przez 2 minuty.

- W drugim garnku udusić marchewkę startą na tarce, przez kilka na oleju. Gdy jest już miękka dodać pokrojoną w paski paprykę. Dodać curry, szczyptę soli i pieprzu, wymieszać, przykryć i dusić jeszcze przez 4 minuty.

- Cukinię pokroić w plastry, tak samo pomidory i cebulę czerwoną.

- Naczynie żaroodporne o wymiarach: kwadratowe lub prostokątne o boku ok. 25 cm, okrągłe o średnicy ok. 25 cm posmarować masłem- dno i ściany.

- Na dnie naczynia ułożyć plastry cukinii. Na nią rozłożyć 1 część makaronu, następnie rozłożyć marchewkę z papryką. Na to rozłożyć 2 część makaronu, a na makaron nałożyć masę szpinakową. Przykryć 3 częścią makaronu, na ostatnią warstwę makaronu rozsypać odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową, posypać serem żółtym, rozłożyć plastry pomidora i cebuli.

- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C, piec przez 30 minut.

- Przed podaniem udekorować kwiatami fiołków i natką pietruszki.
 
Smacznego !









Fusion  w kolorach #omnomnom

3 komentarze:

  1. Przepieknie udekorowana,kolory sa fantastyczne!,kochana sliczny masz ten talerzyk,Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam dokładnie taki sam talerzyk przywieziony z Porto!
    Super pomysł i zdjęcia!
    Pozdrawiam serdecznie
    Basia

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...