czwartek, 27 marca 2014

JAJECZNICA W PLASTRACH BAGIETKI

Oto moja propozycja menu śniadaniowego złożonego z produktów typowo kojarzących się ze śniadaniem- jajek i bagietki, ale wykorzystane w dość nietuzinkowy sposób. Powstały z tych produktów grzanki z jajecznicą wewnątrz. Dodatek oliwek, suszonych pomidorów, oregano i bazylii nadaje jajecznicy nietypowego włoskiego smaku.

Na talerzu kolorowo, aromatycznie i wydawać by się mogło, że potrzeba dużo czasu aby przygotować takie pyszne śniadanko, że najlepiej je robić w sobotę lub w niedzielę gdy mamy trochę więcej czasu na przygotowanie śniadania- nic bardziej mylnego. To sycące i zdrowe śniadanie jest bardzo szybkie do zrobienia i można sobie na takie pozwolić w każdy zwykły dzień tygodnia. W myśl przysłowia " Środa to mała sobota !" :)

Dopełnieniem pysznego, zdrowego, tak barwnego śniadania jest kubek herbaty z cytryną i oczywiście jedna z pięciu porcji warzyw lub owoców, które powinniśmy spożywać w ciągu dnia - w postaci szklanki soku 100 % Tymbark czerwony grejpfrut. Wytrawny smak grejpfrutów doskonale się komponuje z tą jajecznicą.

Takie śniadanie potrafi zadowolić: podniebienie - bo smaczne; brzuch - bo sycące i samopoczucie- bo kolorowe i zdrowe. :)





PRZEPIS

SKŁADNIKI (dla dwóch osób):

- 4 plastry bagietki
- 4 jajka
- 4 kawałki pomidorów suszonych z zalewy
- 8 czarnych oliwek
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- sól, pieprz
- olej
- szczypiorek
- kilka pomidorków koktajlowe
- 4 liście sałaty

Dodatkowo:
- szklanka soku Tymbark 100% czerwony grejpfrut
- herbata z cytryną

PRZYGOTOWANIE:

- Z bagietki ukroić skośne plastry o grubości  2 cm. Z plastrów wyciągnąć miąższ (wyciągnięty miąższ ususzyć, pokruszyć i dosypać do pojemnika z bułką tartą).

- Oliwki pokroić w plasterki, pomidory suszone odsączyć z zalewy i pokroić w mniejsze kawałki.

- Jajka roztrzepać, dodać oliwki, pomidory suszone, oregano, bazylię, szczyptę soli i pieprzu, wymieszać.

- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Na rozgrzanej  patelni ułożyć krążki z bagietki, a w otwory wlać wcześniej wymieszane jajka. Przykryć pokrywką i zostawić na niewielkim ogniu na ok. 5 min.

- W tym czasie pomidorki koktajlowe pokroić w plastry, a szczypiorek posiekać

- Krążki przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez ok. 1 minutę.

-  Na liściach sałaty ułożyć grzanki z jajecznicą, a na nich ułożyć pomidorki koktajlowe, posypać szczypiorkiem- wtedy jeść sztućcami :) . Ale te grzanki z jajecznicą można także jeść jak kanapki, po prostu ułożyć na grzankach liść sałaty, rozłożyć plasterki pomidorków i posypać szczypiorkiem. Podawać na śniadanie z kubkiem herbaty z cytryną i szklanką soku Tymbark 100% czerwony grejpfrut.
Smacznego !








Śniadanie TYMBARK

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...