niedziela, 9 lutego 2014

POTRAWKA Z CIECIERZYCY

Jest to propozycja na potrawkę z ciecierzycy, która przypomina mi fasolkę po bretońsku.

Danie lekkie, rozgrzewające i bardzo smaczne. Ciecierzyca w takiej potrawie smakuje mi najbardziej. :)



PRZEPIS
 
SKŁADNIKI:

- 1/2 szklanki suchego ziarna ciecierzycy
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 80 g granulatu sojowego
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- po 1/2 łyżeczki kolendry, kminku utartych w moździerzu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 liść laurowy
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

PRZYGOTOWANIE:

- Ciecierzycę zalać zimną wodą, namoczyć przez kilka godzin (najlepiej przez noc). Następnie ugotować ją w tej wodzie i osączyć.

- Granulat sojowy zalać wrzącą wodą i zostawić na 30 minut, następnie osaczyć.

- Paprykę i cebulę pokroić, czosnek drobno posiekać. Wrzucić do garnka najpierw czosnek, na 2 łyżki zimnego oleju, potem dorzucić cebulę i paprykę. Dodać wszystkie przyprawy i podsmażyć ok. 7 minut.

- Do warzyw dodać ciecierzycę.

- Do namoczonego granulatu dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać i podsmażyć na patelni na 2 łyżkach masła i 1 łyżce oleju.

- Do garnka dodać granulat, wymieszać i zostawić pod przykryciem ok. 5 minut.

- Dodać pomidory i koncentrat, wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 5 minut.
Smacznego !







1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...