poniedziałek, 10 lutego 2014

FOCACCIA PIETRUSZKOWA

W kuchni gram w zielone bo uwielbiam potrawy z tym kolorem w roli głównej. :)

Natka pietruszki jest pięknie zielona i ostatnimi czasy bardzo ją polubiłam, co ciekawe jeszcze kilka lat temu jej nienawidziłam, jak to gusta smakowe się zmieniają... Teraz uwielbiam wszystko z jej dodatkiem np. rosół obowiązkowo z pietruszką, a także z nią w roli głównej np. pesto pietruszkowe lub pesto letnie, zielona pasta z tofu, czy właśnie focaccia z dużą ilością pietruszki.

Pietruszka nadaje cudownego smaku potrawom, a do tego jest bardzo zdrowa, zawiera bardzo dużo witaminy C - więcej niż cytryny, czosnek czy nawet papryka czerwona.

Smak ziół doskonale komponuje się z focaccią i z pietruszką, dlatego smalczyk roślinny Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi to świetny dodatek do focacci pietruszkowej.
Smakowita pajda zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie smakiem ziół - to jest smak ziół zbieranych latem z rabaty w ogrodzie.

Ciasto na focaccie pietruszkową jest takie samo jak w przypadku focacci z rukolą.






PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 15 g drożdży świeżych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 90 ml wody
- 200 g mąki pszennej typ 550
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
- 2 pęczki natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gruboziarnistej soli
- szczypta pieprzu
- 1 garść startego sera cheddar
- 4 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi

PRZYGOTOWANIE:

- Drożdże wkruszyć do miski, zasypać cukrem i wymieszać. Po 5 minutach wlać wodę, wymieszać, zaczyn przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.

- Do zaczynu wsypać mąkę, sól, dodać olej i wymieszać łyżką. Następnie wyrobić ciasto aby było gładkie i elastyczne.

- Z ciasta uformować kulę i włożyć ją do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
 
- Ciasto krótko wyrobić i umieścić w formie o średnicy 28 cm, może to być tortownica lub forma do tart. Jeśli forma jest metalowa to należy posmarować ją oliwą. Ciasto najpierw rozciągnąć aby miało kształt placka, włożyć do formy, a następnie palcami zwilżonymi wodą rozciągać aby ciasto przykryło całe dno.

- Do miski wrzucić posiekaną natkę pietruszki, ząbek czosnku przepuszczony przez praskę lub starty na tarce na małych oczkach oraz dodać smalczyk roślinny Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi. Całość wymieszać, ma powstać pasta, którą trzeba rozsmarować na cieście. Posypać szczyptą gruboziarnistej soli, szczyptą pieprzu, a następnie serem żółtym.

- Wstawić do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika i piec 15- 20 minut.
Smacznego !





 



Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda
 

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! : )
    Muszę wypróbować jedną z Twoich focacci!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...