niedziela, 26 stycznia 2014

TARTALETKI Z NADZIENIEM JABŁKOWO- ŚMIETANOWYM

Takie tartaletki to wspaniała słodkość na deser do kawy lub herbaty.

Tartaletki mają w sobie jabłka z cynamonem, co sprawia że smakują trochę jak szarlotka, a także masę śmietanową pachnącą wanilią, te wszystkie smaki kryją się w kruchym cieście. :)





SKŁADNIKI (na 12 sztuk):

Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- 150 g zimnego masła
- 3 łyżki śmietany 18 %

Nadzienie z jabłek:
- 3 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 30 g masła
- 0,5 łyżeczki cynamonu

Masa śmietanowa:
- 50 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 100 g drobnego cukru
- 1 laska wanilii
- 200 g śmietany 18 %

Polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g masła

PRZYGOTOWANIE:

- Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Ciasto wyrobić szybko, tylko do połączenia składników, włożyć do lodówki na 1 godzinę.

- W tym czasie umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę jabłka. Poddusić je ok. 10 minut na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu.

- Ciasto podzielić na 4 części, zostawić 1 część, a 3 pozostałe włożyć z powrotem do lodówki. Ciasto rozwałkować podsypując odrobiną mąki , wykroić odpowiednio duże koła (większe niż obwód foremek) i wykleić nim foremki.

- Spody ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C przez 15 minut.

- Na dno podpieczonych spodów nałożyć równomiernie po 1 łyżce przygotowanych wcześniej jabłek.

- Zrobić masę śmietanową: jajka zmiksować z cukrem, następnie dodać śmietanę, ziarenka wanilii i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość zmiksować na gładką masę.

- Tartaletki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 25 minut.

- Po ostygnięciu tartaletek zrobić polewę (roztopić w kąpieli wodnej czekoladę z masłem). Polewę umieścić w woreczku, uciąć jeden róg i narysować na tartaletkach kratkę.
Smacznego !






7 komentarzy:

  1. Piekne moja droga ,przecudne wyobrazam sobie ich smak:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wielkie WOW! za te tartaletki. Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alllllle cudeńka :):) Jak z cukierni!
    Częstujemy się!!!
    Serdeczności!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie wyglądają i smakują zapewne też mniammm :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuje za przemiłe słowa, cieszę się że Wam się spodobały :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...