środa, 8 stycznia 2014

PROFITEROLE

Profiterole to małe ptysie z nadzieniem. Powinny być tak małe aby na raz włożyć je do ust i zjeść, te były nieco większe - no takie na dwa gryzy :) .

Upieczone z ciasta ptysiowego (parzonego), potem wypełnione masą karpatkową, polane czekoladą. To idealny przysmak na wszelkie imprezy.

Takie profiterole zrobiłam na DRUGIE SPOTKANIE BLOGERÓW KULINARNYCH I PASJONATÓW WYPIEKÓW, które odbyło się 30 grudnia 2013 roku.






PRZEPIS

SKŁADNIKI (na 32 sztuki):

Ciasto:
- 1 szklanka wody
- 65 g masła
- 1 szklanka mąki typ 405
- 4 jajka

Masa:
- 500 ml mleka
- 150 g cukru
- 2 pełne łyżki mąki pszennej
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- sok z 1 cytryny

Polewa:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 30 g masła

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:

- W garnku zagotować wodę z masłem, nie zdejmować z palnika.

- Wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie odchodziła od ścianek garnka i będzie gęsta. To mieszanie będzie trwało ok. 5 minut. Masę dobrze ostudzić (to bardzo ważne aby masa była zimna- warunek aby ciasto parzone wyrosło podczas pieczenia).

- Wbić jajka do zimnej masy i utrzeć mikserem, ma powstać gładkie ciasto.

- Ciastem napełnić rękaw cukierniczy i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować rozetki o średnicy 3 cm, oddalone od siebie o 2 cm.

- Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec 25 minut, do zrumienienia. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika.

Masa: 

- Z podanej ilości mleka odlać 3/4 szklanki i rozmieszać w tej ilości mąkę pszenną i ziemniaczaną.

- W garnku zagotować mleko z cukrem. Gdy się zagotuje to wlać wcześniej wymieszane mleko z mąką i energicznie mieszać, zagotować chwilkę. Powstały gęsty budyń ostudzić.

- Utrzeć masło mikserem aż zjaśnieje, następnie dodawać po jednej łyżce budyniu i dalej ucierać mikserem.

- Na samym końcu dodać stopniowo sok z cytryny i utrzeć.

- Powstałą masę umieścić w rękawie cukierniczym i naszprycować (długą końcówką) wcześniej upieczone profiterole.

Polewa: 

- Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Profiterole dowolnie udekorować polewą. 
Smacznego !






7 komentarzy:

  1. Witam, chciałabym serdecznie zaprosić na konkurs, który trwa na moim blogu. Jest bajecznie prosty a do wygrania kosz pełen produktów spożywczych. Pozdrawiam , zapraszam do zabawy i miłego dnia życzę:)
    Więcej informacji :
    http://potravel.pl/2014/01/03/konkurs-3/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne ,myślę ,że ja dałabym rade na jeden gryz ...pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne...piękne zdjęcia:))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...