poniedziałek, 13 stycznia 2014

MARKIZY MLECZNO – ORZECHOWE

Takie markizy zagościły na stole w Public Cafe podczas DRUGIEGO SPOTKANIA SZCZECIŃSKICH BLOGERÓW I PASJONATÓW WYPIEKÓW.

Są to bardzo smaczne, niewielkie na dwa kęsy ciasteczka orzechowe, przełożone masą mleczną, ich dekorację stanowi czekolada, która świetnie współgra smakiem z orzechami.
Uważam, że na drugi dzień są jeszcze lepsze bo robią się mięciutkie. :)





PRZEPIS

SKŁADNIKI: (na ok. 30 sztuk)

Ciastka:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 405
- 160 g masła
- 100 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli

Masa:
- 200 g masła
- 3/4 szklanki mleka w proszku
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 laski wanilii

Polewa:
- 60 g czekolady gorzkiej
- 40 g masła

PRZYGOTOWANIE:

- Zrobić ciasto: Pomieszać mąkę, zmielone orzechy, cukier i sól, dodać do nich masło, posiekać. Dodać żółtko i zagnieść krótko ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać kieliszkiem kółeczka. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 20 minut na lekko złoty kolor.

- Zrobić masę:  masło w temperaturze pokojowej utrzeć aż zjaśnieje, dodać cukier puder, ziarenka wanilii, dalej ucierać. Na końcu stopniowo wsypywać mleko w proszku i ucierać na gładką masę.

- Wystudzone ciastka przełożyć masą- umieszczać 1 łyżeczkę masy na ciastku, przykryć drugim ciastkiem, lekko docisnąć.

- Zrobić polewę: w kąpieli wodnej roztopić czekoladę i masło. Maczać markizy w polewie z jednej strony, stawiać je stroną bez czekolady, pozostawić je w chłodzie aby czekolada zastygła.
Smacznego !








5 komentarzy:

  1. wyglądają pysznie ;) dzisiaj bedą moje hihi

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają rewelacyjnie, mój syn za takimi właśnie przepada więc zabieram się do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. można po prostu pominąć ten składnik :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...