czwartek, 23 stycznia 2014

CUKINIOWA FOCACCIA ZE SŁONECZNIKIEM

Focaccia to pieczywo idealne aby podać je do wszelkich zup kremów i nie tylko. Jest pachnąca za sprawą ziół, ładnie wygląda i wspaniale smakuje za sprawą cukinii.

Focaccia ta ma interesujący dodatek w postaci ziaren słonecznika, które nadają jej lekko orzechowy posmak. :)



PRZEPIS

SKŁADNIKI :

Ciasto: 
- 230 g mąki pszennej typ 650 
- 10 g drożdży świeżych
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 180 g letniej wody
- 50 ml oleju

- 50 g łuskanych ziaren słonecznika

Dodatki:
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 1 łyżeczka majeranku suszonego lub świeżego

- 1 łyżeczka tymianku suszonego lub świeżego
- 1 łyżeczka bazylii suszonej lub świeżej
- 5 łyżek startego sera żółtego

PRZYGOTOWANIE:

- Do miski wsypać mąkę, zrobić w mące dołek i wkruszyć w niego drożdże, drożdże posypać cukrem i poczekać 5 minut. W tym czasie na suchej patelni podprażyć ziarna słonecznika.

- Do miski z mąką i drożdżami wsypać pieprz, sól, ziarna słonecznika, wlać oliwę i wodę. Ciasto zagnieść przez ok. 5 minut. Wyrobione ciasto umieścić w misce posmarowanej oliwą, przykryć folią, nakryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.

- Pokroić cukinię razem ze skórką w plastry, obrać cebulę i pokroić w piórka, posiekać zioła jeśli używamy świeżych. Przygotować formę o średnicy 28 cm jeśli metalowa to posmarować oliwą, jeśli silikonowa to nie trzeba niczym smarować (ja piekę focaccie w silikonowej formie do tart).

- Ciasto przełożyć do formy i rozciągnąć je zwilżonymi wodą palcami aby zajmowało całe dno formy. Na cieście rozłożyć cukinię, cebulę, posypać ziołami oraz serem. Focaccie odstawić na 20 minut aby lekko podrosła. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C.

- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 minut, focaccia na górze ma się apetycznie zarumienić.
Smacznego !







1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...