niedziela, 15 grudnia 2013

SWOJSKI GARNEK

Swojski garnek to danie zdecydowanie na wypasie, treściwe, sycące, na mroźną pogodę jak znalazł bo rozgrzewające i rozweselające :) .

Jest to danie jednogarnkowe, moim zdaniem w pełni kompletne aby zaserwować na obiad, bo są tu ziemniaki, kapusta oraz mięso. Z podanego przeze mnie przepisu wychodzi 5 porcji, czyli sporo.

Zdecydowanymi zaletami tego dania jest jego smak oraz szybkość tworzenia. Podczas gotowania ziemniaków z boczkiem, cebulą i kapustą nabierają one przyjemnego smaczku, a sama kapusta tak pysznie, słodko smakuje. W ogóle wszystkie składniki przenikają się nawzajem swoim smakiem tworząc harmonijne zestawienie. Bardzo lubię takie proste, swojskie, choć niepowtarzalne smaki.

Do takiego dania jak ulał pasują przyprawy: tymianek, kminek i majeranek, dodają one niesamowitego aromatu powstającemu sosowi. Sos nie jest ani zbyt gęsty, ani za rzadki, taki w sam raz aby polać nim te pyszne ziemniaczki.

Szybkość tworzenia tego dania to kolejna zaleta- wrzucamy wszystko do jednego garnka, gotujemy i gotowe ! :)






PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 2 kg ziemniaków
- 500 g kapusty (pół średniej główki)
- 400 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 6 szklanek wody (w tym 3 szklanki wrzątku)
- 3 łyżki oleju
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki mąki pszennej
- przyprawy: po 1 łyżeczce tymianku, pieprzu czarnego, kminku; po 2 łyżeczki majeranku, soli morskiej

PRZYGOTOWANIE:

-  W dużym garnku podsmażyć na oleju boczek pokrojony w plastry, tak aby wytopił się z niego tłuszcz. Następnie dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę, wymieszać i podsmażyć ok. 8 minut.

- Do boczku i cebuli dodać kapustę pokrojoną na duże kawałki (dużą kostkę). Zalać 3 szklankami wody, dodać kminek, wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 20 minut.

- Do garnka dołożyć obrane ziemniaki, pokrojone w ósemki (grube słupki). Wlać 3 szklanki wrzącej wody. Dodać tymianek, pieprz czarny, majeranek, sól. Garnek przykryć i gotować 30 minut.

- 10 minut przed końcem gotowania odlać do miseczki ok. 2 chochle powstałego wywaru. Gdy odlany wywar wystygnie zrobić bazę sosu: dodać do niego mąkę, sok z cytryny i dobrze rozmieszać, aby nie było grudek.

- Na sam koniec do garnka dodać bazę sosu i delikatnie rozmieszać aby kapusta i ziemniaki się nie rozpadły. Całość zagotować jeszcze przez ok. 7 minut bez przykrycia.

- Można nakładać na dwa sposoby: albo na miseczkę z większą ilością sosu, wtedy potrawa stanowi zupę, czyli pierwsze danie; lub na płaski talerz- oddzielnie ziemniaki i kapustę z boczkiem, wtedy danie stanowi drugie danie.
Smacznego !













 
Post bierze udział w konkursie:

5 komentarzy:

  1. uwielbiam takie "swojskie" jadło :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie zjadłabym taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej ja ja lubię takie dania :) wieki jednak tak nie jadłam:( pozdrawiam i życzę cudownych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu dziękuję, dzisiaj zjesz na pewno przepyszne kąski, ja już nie mogę się doczekać pierogów :) Tobie również życzę pięknych, szczęśliwych Świąt :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...