wtorek, 31 grudnia 2013

PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Bardzo lubię przekąski typu paszteciki, które można zrobić z rozmaitymi farszami np. z mięsem, z pieczarkami i serem żółtym lub z kapustą i grzybami.
Tutaj podaję przepis na paszteciki z kapustą i grzybami właśnie, ale można zrobić je z dowolnym farszem.

Pasuje do nich filiżanka czerwonego barszczyku, to zestaw idealny na Sylwestra zwłaszcza po północy, a co tam na koniec roku można zaszaleć :) .



PRZEPIS

SKŁADNIKI:

Ciasto:
 - 4 szklanki mąki pszennej
- 1/3 kostki masła
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 60 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 5 łyżek wody

Farsz:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- kilka suszonych grzybów, namoczonych wcześniej
- 1 łyżeczka soli
- po 0,5 łyżeczki pieprzu, majeranku, kminku
Do posmarowania:
- 20 g masła

PRZYGOTOWANIE:

- Mąkę posiekać z masłem, dodać śmietanę wymieszaną z drożdżami, rozbełtanym jajkiem i solą. Wszystko wymieszać, dodać 5 łyżek wody, zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1 h w ciepłym miejscu.

- Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć w garnku na oleju. Dorzucić pokrojone grzyby, wymieszać, podsmażyć chwilę. Dodać kapustę, przyprawić, wymieszać, przykryć i dusić przez ok. 15 minut.

- Ciasto rozwałkować na grubość ok. 7 mm, nałożyć farsz, rozsmarować na całości. Pociąć na prostokąty 12 x 8 cm, i zwinąć w ruloniki, układać złożeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Paszteciki bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika posmarować roztopionym masłem.

- Paszteciki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 - 25 minut, do zrumienienia.

- Podawać z czerwonym barszczykiem.
Smacznego !






1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...