wtorek, 24 grudnia 2013

LUKIER KRÓLEWSKI I PIERNIKI NIM UDEKOROWANE

Oto moje tegoroczne pierniki, na które przepis podawałam TUTAJ ale tym razem ubrane w dekoracje. Takie dekoracje na świątecznych ciastkach to kropka nad i :) .

Taki lukier na piernikach ładnie wygląda bo śnieżnobiały, świetnie zastyga tworząc trwałą dekorację i bardzo smaczny. Przy okazji podam Wam sposób w jaki robię lukier królewski.

Życzę Wam Pysznych Świąt !



LUKIER KRÓLEWSKI

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 1 szklanka cukru pudru
- 1 białko jaja kurzego
- sok z połowy cytryny
- szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

- Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.

- Do sztywnej piany stopniowo dosypywać cukier puder i ubijać.

- Wlać sok z cytryny, ubić.

- Ja lukier przelewam do zwykłego woreczka śniadaniowego. Woreczek umieszczam w kubku, aby łatwiej mi się go napełniało, lukier najlepiej nakładać w jeden róg woreczka aby powstał mini rękaw cukierniczy. Tą ilość lukru rozdzielam na 3 woreczki, woreczki zawiązuję. Bezpośrednio przed użyciem ucinam rożek woreczka, możliwie jak najmniejszy jeżeli zależy mi na cienkiej linii, lub troszkę większy gdy chcę aby linia była grubsza i dekoruję. Lukier zastyga na piernikach przez ok. 30 min, ale do całkowitego zastygnięcia polecam pierniki zostawić na 2 godziny.
Smacznego !












2 komentarze:

  1. pięknie ozdobione! ja tak nie potrafię...
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne:)życzę Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...