niedziela, 15 grudnia 2013

KUSKUS Z WARZYWAMI

Lekkie i kolorowe danie jednogarnkowe, przygotowane z myślą o Wegetarianach :) .

Przygotowuje się je szybko, jest smaczne, a warzywa zachowują ładny kolor i jędrność. Dodatkowo na talerzu danie można posypać tartym serem o ostrym smaku np. cheddarem.

Z tego względu, że jest to kasza kuskus, daniem naprawdę można najeść się do syta :) .





PRZEPIS
 
SKŁADNIKI:

- 1 średnia marchew
- kawałek pora 20 cm (biała cześć)
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 brokuł 500 g
- 200 g mrożonego zielonego groszku
- 300 g kaszy kuskus
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- przyprawy: po 0,5 łyżeczki curry, estragonu, majeranku, kurkumy, pieprzu, gorczycy
- 1 łyżeczka soli
- 2,5 szklanki wody
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE:

- W garnku umieścić olej i masło, wsypać przyprawy, rozgrzać. Dodać posiekaną szalotkę, czosnek, pokrojony por i marchew w cienkie talarki. Chwile podsmażyć, przemieszać.

- Ułożyć na wierzchu brokuł: najpierw trzon brokułu obrany z grubej skóry, pokrojony w kostkę, następnie brokuł podzielony na średnie różyczki.

- Na brokuł wysypać równo mrożony groszek.

- Wlać wodę, przykryć i dusić na niewielkim ogniu ok. 20 minut.

- Wsypać na wierzch kuskus. Potrzymać ok. 5 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.

- Wyłączyć palnik, zostawić jeszcze chwilę przykryty garnek aby kasza dobrze napęczniała.

- Przed samym nałożeniem na talerz pomieszać. Na talerzu kuskus można posypać startym serem żółtym.
Smacznego !





Post bierze udział w konkursie:

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...