piątek, 13 grudnia 2013

KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

Smakowite, proste ciasteczka, idealne jako przekąska do mleka. Można je przechowywać w zamkniętym dużym słoju lub puszce i w razie potrzeby po nie sięgać :) .

Całego uroku ciasteczkom dodaje czekolada dlatego ważne jest aby była dobrej jakości.



PRZEPIS

SKŁADNIKI (34 sztuki):

- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 g masła
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 jajko
- 100 g czekolady grubo posiekanej 

PRZYGOTOWANIE:

- Wszystkie sypkie składniki umieścić w misce i wymieszać.

- Do sypkich składników dodać pokrojone w kostkę schłodzone masło i krótko je z nimi rozetrzeć.

- Dodać śmietanę, jajka i czekoladę i krótko wyrobić ciasto- tylko do połączenia.

- Ciasto schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

- Z ciasta formować kulki, kłaść je na formę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko je spłaszczyć.

- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawić w formie jeszcze przez 5 minut, następnie je z niej zdjąć.
Smacznego !







4 komentarze:

  1. Idealne ze szklanką ciepłego mleczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruche ciasteczka, a do tego szklanka mleka :) Dla mnie niebo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że Wam przypadły do gustu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...