sobota, 14 grudnia 2013

KOCIOŁEK MEKSYKAŃSKI - CHILI CON CARNE

Pyszna, barwna i rozgrzewająca potrawa. Jest to danie jednogarnkowe, szybkie i proste w przygotowaniu, które jest niesamowicie sycące dlatego idealnie nadaje się na obiad, zwłaszcza zimą i jesienią.

Potrawa to połączenie mięsa mielonego (wołowego oraz z indyka) oraz kolorowych warzyw takich jak papryka, fasola, kukurydza, groszek - bo uwielbiam kolory na talerzu, wszystkie składniki otacza smakowity, pomidorowy sos.

Cały aromat potrawy buduje zestaw przypraw jaki skomponowałam, pierwsze skrzypce grają: kmin rzymski, tymianek i rozmaryn.





PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 1 marchew
- 480 g mięsa mielonego z indyka
- 350 g mięsa mielonego wołowego
- 1 puszka (400 g) fasoli czerwonej
- 1 puszka (340 g) kukurydzy konserwowej
- 1 puszka (400 g) groszku zielonego
- 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
- 250 g passaty pomidorowej
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- przyprawy: po 2 łyżeczki soli morskiej i papryki słodkiej; po 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego, rozmarynu, tymianku, pieprzu czarnego, pieprzu cayenne

PRZYGOTOWANIE:

- Cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek podsmażyć na oleju w wysokim garnku. Dodać drobno utarte w moździerzu przyprawy: kmin rzymski, tymianek i rozmaryn.

- Do garnka dodać startą na tarce, na grubych oczkach marchew. Garnek przykryć pokrywką i poddusić ok. 5 min na średnim ogniu.

- Dodać paprykę pokrojoną w paski i oba rodzaje pieprzu, przykryć garnek i poddusić 5 minut.

- Następnie dodać mięso, całość wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 20 min.

- W osobnym naczyniu wymieszać składniki sosu: passatę, koncentrat, pomidory krojone z puszki wraz z sokiem, ocet balsamiczny, skrobię kukurydzianą, paprykę słodką i sól morską. Sos wlać do garnka z mięsem i warzywami, całość zamieszać, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 min.

- Na samym końcu dodać osączoną z zalewy kukurydzę, groszek i fasolę. Wymieszać i gotować jeszcze 7 min.

- Podawać w pieczywem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki kędzierzawej.
Smacznego !







Post bierze udział w konkursie:

2 komentarze:

  1. uwielbiam taki an zimę, konkretny i sycący:) ja jeszcze an wierzch ścieram ser:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...