poniedziałek, 30 grudnia 2013

EGZOTYCZNY PUCH

Oto moja propozycja na deser w szklankach, który z powodzeniem można zaserwować w sylwestrową noc ale nie tylko, taki deser to wspaniałe uwieńczenie pysznego obiadu np. noworocznego.

Kolorowy, pachnący owocami, słodki i kwaskowaty jednocześnie. Przedzierając się łyżeczką przez kolejne warstwy odkrywa się coraz to inny smak. Niebo w gębie, gęba w egzotycznym niebie… :)



SKŁADNIKI (na 6 porcji):

Biały krem:
- 600 ml śmietanki 30 %
- 120 ml likieru amaretto
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 laska wanilii

Mus pomarańczowy:
- 1 średnie mango
- 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny

Mus zielony:
- 4 kiwi
- 2 łyżeczki kandyzowanej skórki z limonki
- 1 łyżeczka soku z cytryny

Do dekoracji:
- listki mięty
-1 łyżka lekko podprażonego sezamu
- 12 wiśni kandyzowanych
- 6 kawałków pomarańczy

PRZYGOTOWANIE:

- Zrobić mus pomarańczowy: w jednym naczyniu zblendować obrane mango z kandyzowaną skórką pomarańczy i sokiem z cytryny na gładki mus.

- Zrobić mus zielony: w drugim naczyniu zblendować obrane kiwi z kandyzowaną skórką z limonki i sokiem z cytryny na gładki mus.

- Zrobić biały krem: likier wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Do mocno schłodzonej śmietanki dodać ziarenka wanilii, ubijać i jak zacznie gęstnieć to stopniowo dodawać mieszankę likier+ sok z cytryny+ cukier. Ubić na puszysty krem.

- Deser nakładać warstwami po trzy łyżki w szklankach kolejno: biały krem, następnie mus zielony, potem biały krem, mus pomarańczowy i biały krem.

- Wierzch deseru udekorować: brzeg posypać sezamem, ułożyć 2 kandyzowane wiśnie, kawałek pomarańczy i liście mięty. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny.

Smacznego !







 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...