poniedziałek, 25 listopada 2013

ZUPA KREM Z DYNI

Jest to jedna z moich ulubionych zup, którą lubię za niepowtarzalny smak i piękny kolor. Taka zupa w chłodne jesienne oraz zimowe dni jest idealna, doskonale syci i rozgrzewa. Podana ze smaczną przegryzką w postaci SEROWYCH PALUCHÓW lub PALUSZKÓW CHLEBOWYCH albo FOCACCI z wszelkiego rodzaju dodatkami stanowi pyszny obiad lub kolację.


Bardzo często zupę krem z dyni podaję z focaccią. Na zdjęciu powyżej FOCACCIA Z OLIWKAMI I CEBULĄ .

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 1 duża cebula
- 1 duża marchew
- kawałek pora (dł. 20 cm)
- kawałek korzenia selera
- kawałek korzenia pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1,5- 2 kg obranej dyni
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżka masła
- po 1,5 łyżeczki curry i słodkiej papryki
- po 0,5 łyżeczki suszonego estragonu, majeranku i pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 4 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki octu jabłkowego

PRZYGOTOWANIE:

- Wszystkie warzywa oprócz dyni pokroić w grubą kostkę i podsmażyć w garnku na 0,5 szklanki oleju i 1 łyżce masła, dodać przyprawy (curry, papryka, pieprz, majeranek, estragon).

- Gdy warzywa się podsmażą  i nieco zmiękną dodać dynię pokrojoną w grubą kostkę, sól, wlać 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem do miękkość i ok. 15 minut.

- Do zupy wlać 3 szklanki wody, zagotować i wyłączyć palnik. Zblendować na gładki krem.

- Do zupy dodać cukier i ocet jabłkowy, zamieszać i można podawać.

- Zupę na talerzu można posypać tartym serem żółtym (np. cheddarem) lub nałożyć kleks ze śmietany. Moimi ulubionymi dodatkami do posypania zupy z dyni na talerzu jest pikantna rzeżucha i podsmażona słodkawa cebulka.
Smacznego !






Zupa krem z dyni posypana pikantną rzeżuchą i podsmażoną słodkawą cebulką.

2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie.Uwielbiam zupę krem z dyni, jest moja najlepsza zupa ze wszystkich zup, można także powiedzieć ze wszystkich dań ! Często gości na moim stole jak tylko nadarzy się okazja.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...