niedziela, 17 listopada 2013

SZARLOTKA "MAŁGOSIA"

Przepis pochodzi od koleżanki mojej Mamy pani Małgosi stąd nazwa tego pysznego, klasycznego ciacha :) .
Mi jabłka najlepiej smakują jesienią, stąd moja sympatia do wypieków z tym owocem właśnie teraz :) .


PRZEPIS

- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 mały proszek do pieczenia
- 3/4 margaryny
- 4 żółtka
- 200 g śmietany 12 %
- 1 kg jabłek
- sok z połowy cytryny

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

- Sypkie składniki pomieszać, dodać pokrojoną w kostkę margarynę, wszystko posiekać nożem. Dodać śmietanę i żółtka, zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić ok. 20 minut  w lodówce.

- Umyć i obrać jabłka, zetrzeć je na tarce na grubych oczkach lub pokroić w cienkie plasterki. Jabłka skropić sokiem z cytryny, wsypać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i wymieszać. Zamiast surowych jabłek można dodać gotowe ze słoika lub podprażone na małej ilości masła.

- Na wyłożoną papierem do pieczenia formę  o wymiarach ok. 25x35 cm wyłożyć rozwałkowane 2/3 ciasta. Ciasto obsypać odrobiną bułki tartej. Wyłożyć jabłka, a na nie wyłożyć rozwałkowane pozostałe 1/3 ciasta.

- Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, sprawdzić patyczkiem.

- Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego !





2 komentarze:

  1. Najprostsza i najlepsza szarlotka ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka jest rewelacyjna.Z przepisu korzystałam już wielokrotnie. Ciasto mięciutkie, pulchne, maślane. Stanowi super bazę do innych owoców: rabarbaru, truskawek, porzeczek itd.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...