czwartek, 14 listopada 2013

SAŁATKA Z KAPUSTY NA ZIMĘ I NIE TYLKO

Jest to sałatka idealna na zimę ale nie tylko, ja ją jem już po dwóch tygodniach od jej zrobienia. Kto raz ją spróbuje zrobić i jej posmakuje, nie pożałuje i nie poprzestanie na jednym razie. Ja uwielbiam tą sałatkę w obiedzie typu: frytki/ pieczone ziemniaczki + kotlet schabowy/z piersi z kurczaka w panierce. Pasuje również do zestawienia: kasza gryczana + gulasz z mięsem :) .

To tylko moje sugestie, jak sami spróbujecie tej sałatki na pewno znajdziecie dla niej indywidualne zastosowanie :) .
Warto ją zrobić bo jest pyszna, a do tego łatwa i szybka w zrobieniu (nie licząc tych 12 godzin leżakowania).

Składniki do jej zrobienia są dostępne cały czas na bazarku i są niedrogie dlatego można ją zrobić nawet teraz. Ta sałatka zawsze znika jako pierwsza ze spiżarni z zapasami na zimę, na wiosnę nie ma już jej ani jednego słoika :) .

Przepis na tą fenomenalną sałatkę pochodzi z gazety Przyślij przepis 8/2011 (nr 45) Sałatka z kapusty str. 15. 



PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 1 kg kapusty
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 kg papryki
- 1 kg marchewki

Zalewa:
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki mielonego pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki curry (można pominąć)

PRZYGOTOWANIE:

- Kapustę poszatkować. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w małe paski. Cebulę pokroić w półtalarki.

- Wszystkie warzywa umieścić w dużej misce.

- Przygotować zalewę: zagotować ocet z cukrem, dodać sól, pieprz, curry i olej. Gorącą zalewą zalać warzywa, wymieszać, przykryć i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.

- Po 12 godzinach sałatkę umieścić dość ściśle w słoikach, słoiki zakręcić.

- Pasteryzować 15 minut.
Smacznego !






6 komentarzy:

  1. świetnie wygląda, chętnie bym spróbowała takiej sałatki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałam zapytać czy sok,który puściły warzywa też dodajemy do słoików czy raczej nie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak dodajemy do słoików warzywa wraz z sokiem, które puściły:)

      Usuń
  3. Chciałabym zapytać czy dodajemy 2 łyżki pieprzu czy tylko łyżeczki? bo zrobiłam i dodałam na potrójną porcję tylko 4 łyżki choć powinno być 6 i jest o niebo za dużo pieprzu bo próbowałam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...