wtorek, 19 listopada 2013

ROGALE DROŻDŻOWE Z JABŁKIEM

Rogale jak marzenie, zwłaszcza w jesienne popołudnie. Wychodzą puszyste, nie są zbyt słodkie, a w ich wnętrzu czai się niespodzianka w postaci kawałka jabłka.

Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy a opisany był: "rogaliki bardzo dobre (stary przepis)"  :)



PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 20 g drożdży świeżych
- 4 łyżki letniej wody
- 3/4 szklanki mleka
- 125 g margaryny
- 4 i 1/2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- 4 szklanki mąki pszennej
- 4 jabłka

PRZYGOTOWANIE:

- Drożdże rozpuścić z letnią wodą i 1/2 łyżki cukru.

- Mleko zagotować, do gotującego się mleka dodać margarynę, pozostałą ilość cukru i sól. Mieszankę przestudzić aby była letnia.

- Jajka roztrzepać. Dodać je do przestudzonej mieszanki z mlekiem.

- Do dużej miski wsypać mąkę, wlać zaczyn drożdżowy, mieszankę mleczno- jajeczną, całość wymieszać łyżką. Potem ciasto przełożyć na blat i dobrze wyrobić. Ciasto włożyć powrotem do miski przykryć ściereczką i zostawić na ok. 40 minut w ciepłym miejscu, aby wyrosło.

- W tym czasie umyć i obrać jabłka. Pokroić je w ósemki, skropić sokiem z cytryny.

- Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, pokroić na trójkąty, na każdym trójkącie umieścić kawałek jabłka i zwinąć rogaliki.

- Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

- Gdy rogale wystygną, posypać je cukrem pudrem.
Smacznego !







8 komentarzy:

  1. Domowe rogaliki - niebo w gębie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem jak smakuja,ale wygladaja oblednie! Zlociste cudenka...mmm:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ile z tego przepisu wychodzi rogalików?

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie je robię i mam nadzieję że też takie ładne wyjdą :) i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To sprawdzony wielokrotnie przepis, zawsze wychodzą :) mam nadzieje, że i Tobie wyszły piękne i smaczne :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...