sobota, 23 listopada 2013

PLACUSZKI Z CUKINII

Placuszki te robi się bardzo szybko, a do tego są przepyszne, równie pyszne jak placki ziemniaczane, a może nawet lepsze.  Znikają w mig tuż po zdjęciu z patelni, sama ręka się po nie wyciąga :) . Przepis na te placuszki z cukinii znalazłam na stronie Lawendowy Dom.


PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 1 cukinia ok. 300 g
- 1 cebula lub kawałek białej części pora
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej

PRZYGOTOWANIE:

- Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach razem ze skórką.

- Dorzucić cebulę pokrojoną w drobną kostkę lub pora w półplasterki.

- Wbić 2 jajka, dodać 3 łyżki mąki, dodać szczyptę soli i pieprzu. Całość wymieszać.

- Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju.

- Podawać z sosami jogurtowymi, a gęstym jogurtem naturalnym lub same :) .
Smacznego !


9 komentarzy:

  1. Pychotka ! Ja swoje robię bez cebuli i z dipem :) uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o ciekawe jak bez cebuli smakują, też pewnie bardzo smaczne :)

      Usuń
  2. są naprawę pyszne, nie można się od nich oderwać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A skąd Pani ma cukinie o tej porze? skąd ja wziąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ze sklepu :) wiadomo, że najlepsze są z własnego ogrodu i jak mam takie to robię te placuszki bardzo chętnie, ale teraz trzeba kupić :)

      Usuń
    2. to muszę kupić przy najbliższej okazji :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...