piątek, 29 listopada 2013

JAJKA SADZONE W MISECZKACH Z BUŁEK

Oto propozycja menu śniadaniowego zdecydowanie w moim stylu, gdyż częściej preferuję takie śniadania wytrawne z dodatkiem zieleniny i soku owocowego. Nie obfite ale bardzo sycące, zdrowe, kolorowe i pyszne, czego chcieć więcej... :)

Taką miseczkę z jajkiem można jeść jak kanapkę, do tego filiżanka dobrej czarnej herbaty z plastrem cytryny słodzonej miodem i porcja witamin w postaci orzeźwiającego, pysznego, nie słodzonego soku Tymbark 100 % czerwony grejpfrut. Przypomnę, że wg zaleceń dietetyków w ciągu dnia powinniśmy spożywać 5 porcji warzyw lub owoców w tym wypadku szklanka soku stanowi jedną z tych porcji :) .

Po takim śniadanku czuję się bardzo długo najedzona, rozweselona i naładowana energią. Gdy te miseczki z jajkami zapiekały się w piekarniku pachniało cudownie, a gdy tuż po upieczeniu posypałam je szczypiorkiem to myślałam, że zostaną przeze mnie pożarte jeszcze przed zrobieniem zdjęć, ale jakoś się udało :)




PRZEPIS

SKŁADNIKI (na dwa jajka- porcja dla 1 osoby):

- 2 bułki kajzerki
- 2 jajka
- 2 plastry szynki drobiowej
- 2 łyżki startego sera cheddar
- 4 łyżeczki posiekanej rzeżuchy
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
- 2 łyżeczki posiekanej świeżej natki pietruszki
- szczypiorek
- 2 łyżeczki masła
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- szklanka soku 100 % czerwony grejpfrut
- filiżanka czarnej herbaty z cytryną posłodzonej miodem

PRZYGOTOWANIE:

- Nastawić piekarnik na 200 stopni C - opcja grzanie od góry.

- Bułki wydrążyć aby powstały miseczki. Najpierw naciąć ostrym nożem koło na bułce o średnicy mniejszej jak bułka, potem wyciągnąć to koło i miąższ bułki (miąższ i kawałki skórki pokruszyć, ususzyć i zostawić do panierek na inną okazję), zostawić dość grube dno miseczki.

- Szynkę pokroić w cienkie paseczki, ser zetrzeć na tarce, posiekać rzeżuchę, tymianek, pietruszkę i szczypiorek.

- Na powstałych miseczkach z bułek posmarować masłem dno (0, 5 łyżeczki) ale od strony zewnętrznej. Od wewnątrz umieścić bez rozsmarowywania po 0,5 łyżeczki masła.

- Na rozgrzanej, suchej patelni podgrzać (na małym ogniu) ok. 5 minut pod przykryciem miseczki z bułek. Po 5 minutach gdy masło wewnątrz się roztopi do miseczek wsypać po 2 łyżeczki rzeżuchy, wbić po jednym jajku.  Na białku posypać pietruszką (po 1 łyżeczce), tymiankiem (po 0,5 łyżeczki) i rzeżuchą (po 2 łyżeczki). Nałożyć z paseczków szynki gniazdka wokół żółtka, gniazdka posypać startym serem (po 1 łyżce).

- Miseczki z bułek z zawartością przełożyć do niewielkiego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 15 minut na górną półkę (opcja grzanie od góry).

- Po wyciągnięciu z piekarnika jajka posypać szczypiorkiem, posypać szczyptą soli, pieprzu. To danie podawać z sokiem czerwony grejpfrut i czarną herbatą z cytryną - bardzo mi smakuje to zestawienie.
Smacznego !




Post bierze udział w konkursie:

6 komentarzy:

  1. Fajowy pomysł na wytrawne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cieszę się, że się Wam Dziewczyny podoba, smacznego ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pięknie to wygląda:)Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...