środa, 23 października 2013

SZARLOTKA UCIERANA Z KOKOSOWYM KROKANTEM

Witam Wszystkich po dłuższej przerwie. Przybywam z przepisem na idealny wypiek na obecną porę roku, a jest to szarlotka. Jabłko i kokos to dość rzadkie połączenie ale w tej szarlotce się sprawdza. Kokosowy krokant nadaje ciastu przyjemnego zapachu i słodyczy. Ciastu ciekawego smaczku dodają podprażone ziarna słonecznika.
Szarlotkę robi się szybko, wychodzi pyszna, czego chcieć więcej od ciasta ? :)

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 4 jabłka
- sok z połowy cytryny
- 1/2 szklanki łuskanego słonecznika
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/3 szklanki oleju

Krokant kokosowy:
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
 
PRZYGOTOWANIE:

- Jabłka obrać i pokroić na cienkie kawałki. Skropić je sokiem z cytryny.

- Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni, ostudzić.

- W osobnej misce pomieszać: mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia.

- Ubić mikserem jajka z cukrem na jasny puch. Dodać olej. Wciąż miksując stopniowo dosypywać suche składniki (mąka + proszek).

- Ciasto umieścić w formie o wymiarach 21x28 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

- Jabłka wymieszać ze słonecznikiem i ułożyć na górę ciasta.

- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 40 minut (do suchego patyczka), ciasto ma się u góry lekko zarumienić.

- W trakcie pieczenia zrobić krokant: uprażyć na patelni wiórki kokosowe z masłem i cukrem. Posypać krokantem ostudzone ciasto, krokant ma być tylko trochę ostudzony bo gdy całkiem zastygnie to ciężko będzie go rozprowadzić na cieście.
Smacznego !







3 komentarze:

  1. takiej jeszcze nie jadłam, wgląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyna ta szarlotka pyszna :) polecam upiec :)

      Usuń
  2. Podoba mi się pomysł z kokosem, wygląda ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...