piątek, 25 października 2013

SAŁATKA Z CUKINII

Skoro jeszcze trwa sezon na cukinie (u mnie na ogródku jeszcze są) to pokazuję przepis na wdzięczną sałatkę z cukinii, pochodzi on z książki z kolekcji Kuchnia Polska z części pt. „Przetwory” wydawnictwa O- Press.

Sałatka jest smaczna, ładnie wygląda, pasuje do obiadu, kiedy cukinia w sezonie nam się już przeje to najlepiej zamknąć ją w słoikach, na zimę będzie w sam raz :) .


PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- cukinia lub kabaczek (ok. 2 kg)
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 kg marchewki
+ 2 łyżki soli
Zalewa:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 300 g cukru
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

PRZYGOTOWANIE:

- Młodą cukinię umyć i pokroić w drobne plastry- nie obierać ze skórki. Jeśli mamy starszą cukinię to ją obrać, oddzielić środek z pestkami i pokroić w kostkę.

- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, a cebulę posiekać w półplasterki.

- Warzywa umieścić w misce, posolić 2 łyżkami soli, pomieszać i odstawić na 20 minut aby puściły sok.

- W tym czasie przygotować zalewę.

-Warzywa odcisnąć, a sok wylać do zlewu. Następnie włożyć sałatkę do słoików, zalać gorącą zalewą i zakręcić słoiki.

- Pasteryzować 20 minut.

Smacznego !








1 komentarz:

  1. Czy żółta cukinia też się nada?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...