czwartek, 24 października 2013

PAPRYKA MARYNOWANA- NAJLEPSZA

Papryka ta gości na moim stole już od kilku lat, jest to świetny przepis dlatego postanowiłam się nim z Wami podzielić :) .

Proporcje składników na zalewę do papryki pochodzą z przepisu na marynowanego kalafiora i brokuła z papryką i cebulą, jednak jak dla mnie sama papryka wychodzi w niej najlepiej.

Papryka marynowana w tej zalewie to strzał w dziesiątkę, wychodzi ona jędrna, zachowuje ładny kolor i ma fajny, lekko octowy smak, jest pyszna :) .
 

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 3 kg czerwonej papryki
 Zalewa:
- 10 szklanek wody
- 2 łyżki soli
- 2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki octu
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka gorczycy

PRZYGOTOWANIE:

- Paprykę umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki. Paprykę ułożyć dość ściśle w słoikach.

- Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, dodać pozostałe składniki, chwilę gotować, lekko wystudzić.

- Zalać paprykę w słoikach letnią zalewą (1 cm poniżej brzegu słoika). Zakręcić słoiki, pasteryzować 15 minut. Papryka jest dobra po tygodniu.
Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...