poniedziałek, 28 października 2013

NIEZAWODNY CHLEB

Już dawno chciałam Wam pokazać przepis na chleb, który piekę bardzo często bo to mój pewniak- zawsze się udaje, robi się go szybko i bardzo łatwo. Kiedy mam ochotę na świeży, domowy chlebek, a za bardzo mi się nie chce piec chleba (składanie bochenka w odstępach kilku godzin, czekanie aż wyrośnie itp.) lub mam mało czasu (na zakwasie zdecydowanie dłużej rośnie niż na drożdżach), piekę właśnie ten chleb. Naprawdę jest to ekspresowy chleb.

Gdy zabraknie chleba w jakieś święto kiedy to sklepy są pozamykane, spokojnie można go upiec bo nadaje się do jedzenia w dniu pieczenia, tuż po ostygnięciu.

Dzięki odrobinie octu, który do niego dodaję, ten chleb na drożdżach łudząco przypomina chleb upieczony na zakwasie. Podczas gdy go piekę w domu roznosi się smakowity zapach. Chlebek jest pyszny, cóż serdecznie Wam polecam ten przepis :) .

PRZEPIS

SKŁADNIKI (na dwa chleby w keksówkach dł. 25 cm):

- 1/2 kg mąki pszennej (typ 550- 750)
- 1/3 szklanki otrębów żytnich
- 1/3 szklanki mąki żytniej (typ 2000)
- 2 łyżki płatków owsianych
- 25 g drożdży świeżych
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1/2 litra letniej wody
- 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

- Pomieszać wszystkie suche składniki w dużej misce.

- Drożdże wkruszyć do kubka, zasypać 1/2 łyżeczką cukru, wymieszać i po pięciu minutach wlać do nich 1/2 szklanki letniej wody (odlać ją z 1/2 litra).

- Do suchych składników wlać zaczyn drożdżowy, resztę wody, olej, ocet.

- Wszystko wymieszać wstępnie łyżką, a następnie wyrobić ręką. Ciasto ma być gładkie, ale będzie dosyć mokre, będzie się lepiło do ręki.

- Miskę z ciastem przykryć folią i zostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu, w tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.

- Przygotować dwie keksówki o dł. 25 cm- jeżeli blaszane to wysmarować je tłuszczem i obsypać mąką, bądź wyłożyć papierem do pieczenia; jeżeli formy są silikonowe tak jak w moim przypadku to nie robić z nimi nic- tylko wyciągnąć ze szafki :) .

- Ciasto do foremek nakładać łyżką, bo jest luźne, podzielić je na dwie części i umieścić w formach. Wyrównać zmoczoną w wodzie łyżką. Foremki z ciastem przykryć folią najlepiej reklamówką jednorazową, robiąc nad formą „namiot” gdyż ciasto jak urośnie to się do folii przyklei, jeżeli będzie ona za nisko. Zostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut.

- W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C.

- Wyrośnięte chleby tuż przed wstawieniem do piekarnika można posypać dowolnym składnikiem, np. pestkami słonecznika lub dyni, czarnuszką, makiem, płatkami owsianymi.

- Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec ok. 40 minut, chleb ma się zarumienić.

- Po wyjęciu z piekarnika chleby wyjąć z foremek i studzić na kratce. Dopiero po całkowitym ostygnięciu (ok. 1 godzina) chleb można kroić.
Smacznego !




4 komentarze:

  1. Wygląda na bardzo puszysty i delikatny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest dość pulchny, ale zwarty to dzięki otrębom i mące żytniej, delikatny też jest ale bez problemu daje się kroić :)

      Usuń
  2. Nigdy chleba z octem nie piekłam. Ale ma tak fantastyczne dziury, że chyba spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawdę warto spróbować :) ma takie dziury ponieważ ciasto jest dość wilgotne jak się nakłada do formy (też za sprawą oleju), ale osobiście uwielbiam takie chleby, podobnie ma chleb pan de horiadaki, który także lubię :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...